PRZEPIS: Gryczotto z suszonymi grzybami i pomidorami wg Eryka Wałkowicza (ErVegan)
Kasza gryczana uwielbia towarzystwo suszonych grzybów i pomidorów, więc aż się prosi, aby połączyć je na talerzu

GRYCZOTTO Z SUSZONYMI GRZYBAMI I POMIDORAMI / fot. Eryk Wałkowicz
Tym razem chciałbym otulić cię płaszczykiem szczęścia, zapewnić odrobinę komfortu i dać garść prostych przepisów na smakołyki, które wyjątkowo połaskoczą twoje podniebienie i zaspokoją głód
– obiecuje we wstępie swojej najnowszej książki „Roślinny comfort food dla każdego” Eryk Wałkowicz, a my przedpremierowo zdradzamy przepis na jego doskonale sycące gryczotto z grzybami.
Przepis na gryczotto z suszonymi grzybami i pomidorami
Prawie jak risotto, jednak na bazie kaszy gryczanej – czyli gryczotto – to kolejne danie, które syci i zaspokaja zachcianki. Zrobione jednego dnia, wystarczy spokojnie na drugi, a po odgrzaniu będzie smakować jeszcze lepiej! Kasza gryczana uwielbia towarzystwo suszonych grzybów i pomidorów, więc aż się prosi, aby połączyć je na talerzu.
Składniki na gryczotto z suszonymi grzybami i pomidorami
na 2–3 porcje
☑11⁄2 szklanki kaszy gryczanej palonej
☑20 g suszonych grzybów
(np. podgrzybków, borowików, shiitake)
☑5 sztuk suszonych pomidorów
☑ok. 2 szklanek bulionu warzywnego
☑2 łyżki nasion słonecznika
☑1 pęczek natki pietruszki
☑2 łyżki oliwy z oliwek 1 mała biała cebula 2 ząbki czosnku
☑sól, pieprz
Sposób wykonania
1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Dodaj uprzednio namoczone i posiekane grzyby, pokrojone suszone pomidory i nasiona słonecznika. Smaż, aż smaki i aromaty wszystkich składników się połączą.
2. Dodaj kaszę gryczaną i podsmaż ją, aż zacznie skwierczeć. Podlej kaszę odrobiną bulionu i poczekaj, aż wchłonie płyn. Podlewaj kaszę kolejnymi porcjami bulionu, za każdym razem czekając, aż wchłonie się poprzednia doza płynu.
3. Na koniec dopraw gryczotto solą i pieprzem oraz wymieszaj z dużą porcją posiekanej natki pietruszki. Smacznego!
O książce „Roślinny comfort food” ErVegan

„Roślinny comfort food dla każdego”, Eryk Wałkowicz / fot. Wydawnictwo Znak Literanova
Comfort food to hedonizm na talerzu. To poczucie komfortu podczas gotowania, przyjemność z podawania posiłku najbliższym, szczęście podczas wspólnego jedzenia. To smaki i zapachy, które kojarzą się z różnymi sytuacjami, dania, które uruchamiają miłe wspomnienia. To jedzenie, którego smak otula. W najnowszej książce ErVegan prezentuje przepisy na takie właśnie potrawy. A ponieważ z wykształcenia jest dietetykiem, jego comfort food jest w wersji wegańskiej, zdrowej, ale też prostej do przygotowania.