Sunday, November 29, 2020
Home / Ludzie  / Gwiazdy  / Przepis: Gęsina na św. Marcina według Ewy Wachowicz

Przepis: Gęsina na św. Marcina według Ewy Wachowicz

Gęsina na św. Marcina – gęsie mięso w wydaniu Ewy Wachowicz

gęsina na św marcina

Jak gęsina na św. Marcina to tylko według przepisu Ewy Wachowicz! / fot. materiały prasowe

11 listopada na imieninach Świętego Marcina króluje gęsina. Aby przybliżyć tradycję spożywania tego szlachetnego mięsa, Ewa Wachowicz przygotowała autorskie przepisy z gęsiną w roli głównej

 

Gęsina na św. Marcina

Obchody Święta Niepodległości i Dnia Świętego Marcina to doskonałe okazje, by zaserwować gęsinę, która idealnie sprawdzi się do dań popisowych. Gęś ma najbardziej szlachetne mięso spośród drobiu. Jest smaczna, a przy tym bardzo zdrowa i wartościowa, dlatego warto o niej pamiętać nie tylko w listopadzie.

Niedocenianą, a jednocześnie coraz bardziej popularną w Polsce gęsinę można przygotować na wiele sposobów. Kulinarną przygodę z nią warto rozpocząć od sprawdzonych przepisów. Gęsina przygotowana według autorskich propozycji Ewy Wachowicz dla marki Appetita uświetni uroczyste obiady i wykwintne kolacje. Gęś faszerowaną kapustą czy gęsie nóżki w czerwonym winie z żurawiną zachwycą smakiem i niezwykłym aromatem.

Przepis: Gęś faszerowana kapustą Ewy Wachowicz

Składniki

• 1 cała gęś (4-5 kg)
• Sól
• Majeranek Appettita
• Tymianek Appettita
• 250 g boczku w plastrach
• 2 szklanki miodu pitnego

 

Farsz

• 1½ kg kapusty kiszonej
• 1 łyżka tłuszczu z gęsi
• 250 g boczku
• 5 cebul
• 5 ząbków czosnku
• 50 g suszonych grzybów (namoczonych)

Opis przygotowania faszerowanej gęsi z kapustą:

Tuszkę umyć i oczyścić. Z wnętrza wyjąć cały tłuszcz. Przyprawić solą, tymiankiem i majerankiem – w środku i na zewnątrz. Przełożyć do dużego naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Kapustę kiszoną przełożyć do garnka. Dodać grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (ewentualnie podlać wodą), przykryć i na wolnym ogniu dusić do miękkości.
Na patelni wytopić trochę gęsiego tłuszczu. Dorzucić pokrojony w kostkę boczek. Gdy się zrumieni, dodać pokrojone w piórka cebule. Po chwili dołożyć posiekany czosnek. Wymieszać i przesmażyć. Dorzucić do kapusty. Pod przykryciem dusić przez ok. 20 minut.
Farsz nałożyć do gęsi. Skórę spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą. Tuszkę obłożyć plastrami boczku i podlać odrobiną miodu pitnego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez ok. 4 godziny pod przykryciem. Potem zwiększyć temperaturę do 200°C i piec ok. 30-45 minut, by nadać gęsi złotego koloru (czas zależy od wagi gęsi). Co ½ godziny podlewać mięso miodem pitnym. Gęś podawać z sosem spod pieczenia i ziemniakami w mundurkach.

Przepis: Gęsie nóżki w czerwonym winie z żurawiną Ewy Wachowicz

Składniki:

• 4 gęsie nóżki
• 2 łyżeczki Tymianku Appetita
• Sól czosnkowa Appetita
• 100 g suszonej żurawiny np. Siesta
• 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
• Smalec gęsi lub masło klarowane do smażenia

Opis przygotowania gęsich nóżek:

Gęsinę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą czosnkową i tymiankiem. Zostawić w lodówce na parę godzin, by mięso się zamarynowało. W rondlu rozgrzać łyżkę tłuszczu, obsmażyć udka, podlać czerwonym winem, dodać żurawinę i dusić do uzyskania miękkości. Podawać z pieczonymi ziemniakami z przyprawą do ziemniaków i modrą kapustą.

 

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach