Sunday, March 16, 2025
Home / Kuchnia  / PRZEPIS: Frittata po grecku

PRZEPIS: Frittata po grecku

Dużo warzywa, mało tłuszczu – sprawdź sama!

37345210 - vegetarian frittata with spinach, prosciutto and microgreens, fresh crispy baked baguette flavored with fresh pepper and olive oil

Jeśli chcecie zacząć idealny poranek, to koniecznie musicie przyrządzić coś wyjątkowego – frittatę z warzywami i jogurtem greckim. To włosko-hiszpańskie połączenie jest pyszną alternatywą dla zwykłej jajecznicy. Świeże warzywa pokryte puszystą, jajeczną kołderką z dodatkiem jogurtu greckiego, a na górze zapiekany żółty ser – po prostu pycha!

Frittata z warzywami i jogurtem greckim / fot. materiały prasowe

Frittata z warzywami i jogurtem greckim / fot. materiały prasowe

Składniki:
– Jogurt typu greckiego naturalny 0% (np. od OSM Piątnica) 3 łyżki
– cebula 1 szt. średnia
– papryka czerwona 1 szt. średnia
– groszek zielony świeży garść
– pomidory 1 szt.
– olej rzepakowy 2 łyżki
– bazylia świeża 2 gałązki
– jajka 4 szt.
– sól, pieprz do smaku
– starty żółty ser 100 g

Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i garść groszku. Całość poddusić przez kilka minut na patelni. W misce jajka roztrzepać razem z jogurtem i dodać do nich posiekaną bazylię. Doprawić solą, pieprzem i wszystko razem wymieszać. Powstałą masę przelać na patelnię, tak by przykryć warzywa. Smażyć na wolnym ogniu, nie mieszając przez ok. 3 minuty. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać po brzegach, należy posypać wierzch frittaty startym serem. Zapiekać górną część w piekarniku do momentu, aż ser żółty się rozpuści i zarumieni. Gotową frittatę podawać ze świeżym pieczywem lub lekką sałatką.
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Smacznego!

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ