Thursday, December 5, 2024
Home / Kuchnia  / PRZEPIS: Domowe trufle piernikowe

PRZEPIS: Domowe trufle piernikowe

Czekolada, pierniki, pomarańcze – tak właśnie smakują święta. Trufle dopełnią bożonarodzeniowy stół pełen rozmaitych słodkości

Delikatna, rozpływająca się w ustach czekolada, pozostawia na długo intensywny posmak prawdziwego piernika z delikatną nutą pomarańczy / fot. materiały prasowe

 Delikatna, rozpływająca się w ustach czekolada, pozostawia na długo intensywny posmak prawdziwego piernika z delikatną nutą pomarańczy / fot. materiały prasowe

Delikatna, rozpływająca się w ustach czekolada, pozostawia na długo intensywny posmak prawdziwego piernika z delikatną nutą pomarańczy / fot. materiały prasowe

Składniki:
– Śmietanka 42% od OSM Piątnica 150ml
– czekolada gorzka 2 szt.
– orzechy włoskie łuskane 50g
– przyprawa piernikowa 1 płaska łyżka
– rum 50ml
– skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
– kakao, wiórki kokosowe
– szczypta soli

Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie wymieszać
i odstawić do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formować w kulki,
a następnie obtaczać w kakao lub w wiórkach kokosowych.
Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ