PRZEPIS: Domowe trufle piernikowe
Czekolada, pierniki, pomarańcze – tak właśnie smakują święta. Trufle dopełnią bożonarodzeniowy stół pełen rozmaitych słodkości
Składniki:
– Śmietanka 42% od OSM Piątnica 150ml
– czekolada gorzka 2 szt.
– orzechy włoskie łuskane 50g
– przyprawa piernikowa 1 płaska łyżka
– rum 50ml
– skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy
– kakao, wiórki kokosowe
– szczypta soli
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając na wolnym ogniu i często mieszając. Dodać szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową oraz drobno posiekane orzechy włoskie. Dodać także przyprawę do pierników i rum. Całość dokładnie wymieszać
i odstawić do lodówki do czasu, aż masa mocno zgęstnieje. Zastygłą masę formować w kulki,
a następnie obtaczać w kakao lub w wiórkach kokosowych.
Smacznego!
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy