Sunday, October 24, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / PRZEPIS: Domowe masło z charakterem

PRZEPIS: Domowe masło z charakterem

Dowiedz się jak samodzielnie przygotować świeże i oryginalne masło

Krok 1: ubijamy śmietankę 42% / fot. materiały prasowe

Skoro przekonaliśmy się już, że chleb na zakwasie, upieczony we własnym piekarniku nie tylko smakuje wyjątkowo, ale także daje satysfakcję z samodzielnego wykonania, najwyższy czas pójść o krok dalej w kulinarnych podbojach. Następny przystanek? Prawdziwe domowe masło ze śmietanki! Może z nutką ulubionych przypraw, ziół lub suszonych warzyw?

Jak po maśle! / fot. materiały prasowe

Jak po maśle! / fot. materiały prasowe

Współcześnie ubijanie masła nie ma już nic wspólnego ze żmudnym ucieraniem śmietany w maselnicy. Średniej klasy mikser wykona za nas całą pracę. Dla nas pozostaną przyjemności – wypicie zdrowej maślanki oraz doprawienie masła wedle uznania i potrzeb.

Wybór śmietanki ma znaczenie
Aby jednak wszystko rzeczywiście poszło jak po maśle, należy zwrócić uwagę na jakość składników.
– Klasyczne, kremowe i miękkie masło ubijemy jedynie z dosyć tłustej śmietanki uzyskanej
z wysokiej jakości mleka – wyjaśnia Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy i dodaje – O tym, czy wybraliśmy odpowiedni składnik, przekonamy się już
w trakcie miksowania. Śmietany o niższej zawartości tłuszczu nie poddają się procesowi ubijania, a nawet jeśli uda nam się uzyskać masło i maślankę, zwykle mają one gorszy smak i konsystencję. Takie masło trudniej jest przechowywać i niestety szybciej się psuje. Zdecydowanie więcej satysfakcji i pełnię smaku uzyskamy, jeśli sięgniemy po tłustą, klasyczną śmietankę, jak np. Śmietanka 42% od OSM Piątnica.

Śmietana jak od gospodarza?
Do niedawna niemożliwym było znalezienie w sklepie śmietany, której zawartość tłuszczu byłaby większa niż 36%. Miłośnikom trendu slow food pozostawały poszukiwania takiego produktu u gospodarzy na wsiach. Teraz OSM Piątnica wyszła naprzeciw ich oczekiwaniom.

Krok 1: ubijamy śmietankę 42% / fot. materiały prasowe

Krok 1: ubijamy śmietankę 42% / fot. materiały prasowe

Jak wykonać samodzielnie domowe masło ze Śmietanki 42% dowiemy się na stronie www.DomoweMaslo.pl. Prócz filmu instruktażowego, znajdziemy tam też m.in. kilka prostych przepisów na masła smakowe i potrawy z ich użyciem.

Masło w wersji na ostro
Domowe masło jest zdrowe, smaczne, śmietankowe w smaku. Wystarczy przelać 200 g Śmietanki 42% OSM Piątnica do wysokiego naczynia i ubijać ją mikserem ustawionym na średnie obroty. Po kilku minutach zawartość naczynia ulegnie rozwarstwieniu – masło odzieli się od płynnej maślanki. Płyn odlewamy przez sitko do szklanki (uzyskaną przy okazji maślankę możemy wypić następnego dnia na śniadanie, najlepiej z dodatkiem świeżych owoców). Masło odciskamy, opłukujemy w wodzie z pozostałości maślanki.
Do masła dodajemy szczyptę płatków chilli, grubo zmielony kolorowy pieprz lub inną ulubioną, pikantną przyprawę. Całość mieszamy do równomiernego rozprowadzenia dodatków. Doprawione masło przekładamy do miseczki lub ciekawej foremki i chowamy do lodówki, aby stężało. Takie świeże domowe masło należy spożyć w ciągu ok. 48 godzin. Będzie ono doskonałym dodatkiem do kanapek, pieczonych warzyw oraz grzanek.

Krok 2: Masło odciskamy, opłukujemy w wodzie z pozostałości maślanki / fot. materiały prasowe

Krok 2: Masło odciskamy, opłukujemy w wodzie z pozostałości maślanki / fot. materiały prasowe

Krok 3: Doprawione masło przekładamy do miseczki lub ciekawej foremki i chowamy do lodówki, aby stężało / fot. materiały prasowe

Krok 3: Doprawione masło przekładamy do miseczki lub ciekawej foremki i chowamy do lodówki, aby stężało / fot. materiały prasowe

Smacznego!

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • bespoke posters 9 stycznia, 2020

    … [Trackback]

    […] Read More Information here on that Topic: miastokobiet.pl/przepis-domowe-maslo-z-charakterem/ […]

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach