Friday, July 23, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / PRZEPIS: clafoutis z jagodami

PRZEPIS: clafoutis z jagodami

Wypróbuj wakacyjny przepis na clafoutis!

clafoutis z jagodami

Clafoutis z jagodami / fot. materiały prasowe

Clafoutis z jagodami, czyli owoce w cieście naleśnikowym to wspaniała propozycja na wakacyjny deser i jednocześnie świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców podczas letniego przyjęcia!

Do ciasta tradycyjnie wybierano wiśnie, ale równie dobrze smakują połączenia z innymi owocami. Jagody, czereśnie, wiśnie czy śliwki idealnie sprawdzą się pod pierzynką z clafoutis. Nie bój się pestek, to właśnie one nadają potrawie niezwykły smak i aromat!
Mój Ulubiony przygotował wersję wzbogaconą o puszysty twarożek bez konserwantów, który jeszcze bardziej podkreśli delikatny smak tej słodkości. Pamiętaj, że clafoutis najlepiej smakuje na ciepło, lekko oprószone cukrem pudrem. Pychota!

Przepis na clafoutis z jagodami

– 200 g twarożku kanapkowo – sernikowego Mój Ulubiony
– 150 ml mleka
– 2 jajka
– 50 g mąki
– 50 g cukru pudru
– 250 g jagód lub borówek amerykańskich
– masło do natłuszczenia foremek

Sposób przygotowania:

4 małe foremki do zapiekania lub jedną większą posmarować masłem. Twarożek, mleko, jajka, cukier i mąkę zmiksować na gładką masę, wylać do foremek, na wierzchu ułożyć owoce, zapiekać ok 20 minut w 190 stopniach C. Podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem.

Nie wyjmuj pestek! / fot. materiały prasowe

Nie wyjmuj pestek! / fot. materiały prasowe

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach