Home / Styl życia  / Kuchnia  / PRZEPIS: Ciasteczka w kształcie torebki herbacianej

PRZEPIS: Ciasteczka w kształcie torebki herbacianej

Pomysł na popołudniową herbatkę? Ciasteczka hand made!

DiY: efekciarskie ciasteczka w kształcie herbatek! 17:00?

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich znajomych oryginalnymi słodkościami, przygotuj im ciasteczka w kształcie herbaty, według receptury ekspertów Ahmad Tea London. Kruche słodkości z nutą pomarańczowego aromatu o nietuzinkowym kształcie torebki herbacianej, to pomysł na podwieczorek zarówno dla starszych, jak i młodszych łasuchów

DiY: efekciarskie ciasteczka w kształcie herbatek! 17:00?

DiY: efekciarskie ciasteczka w kształcie herbatek! 17:00?

Składniki (ciasteczka):
120 g mąki pszennej
4 łyżeczki zmielonych liści herbaty Earl Grey Ahmad Tea London
125 g miękkiego masła
½ szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
szczypta cynamonu  i soli

Składniki (lukier):
2 białka
400 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki soku z malin

Co jeszcze będzie potrzebne?
tektura
sznurek
papier lub oryginalne etykietki herbaciane Ahmad Tea London
flamaster

Sposób przygotowania ciasteczek:
1. Ubij mąkę, dodaj zmieloną surową herbatę oraz sól w małej misce, a następnie odłóż na bok. Masło, cukier, herbatę i skórkę pomarańczową, a także cynamon zmiksuj, a potem zmniejsz obroty i wolno dodawaj wcześnie ubitą masę.
2. Kiedy ciasto będzie gotowe rozwałkuj je na grubość 0,5 cm i nożykiem wytnij z niego kawałki o kształcie torebki herbacianej. Aby usprawnić pracę wcześniej można odrysować kształt torebki na twardej tekturze i przykładać ją do przygotowanego ciasta, a nożykiem wycinać kształt na około tektury. Da nam to gwarancję, że wszystkie ciasteczka będą podobnych rozmiarów. W górnej części każdego z nich należy z kolei zrobić dziurkę, aby później móc przewlec przez nią sznurek.
3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i rozłóż ciasteczka obok siebie w równomiernych odstępach. Piecz na złoty kolor około 10 minut, w temperaturze 180°C.

Sposób przygotowania lukru:
1. Białka wbij do miski.
2. Dodaj cukier puder oraz sok z cytryny. Miksuj do momentu, aż masa będzie całkowicie gładka. Następnie dodaj sok z malin i bardzo dokładnie wymieszaj, aby masa zyskała jednolity kolor. Lukier nałóż pędzelkiem na dolną część ciasteczek i odstaw je do ostygnięcia.

Sposób ozdobienia ciasteczek:
Przygotuj sznurek z przyklejoną etykietką i przewlecz go przez otwory w herbatnikach, lub samodzielnie przygotuj etykietki. I… gotowe!

Smacznego!

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach