

Cake pops ze śliwkami kalifornijskimi / fot. materiały prasowe
SKŁADNIKI:
– 2½ kubka płatków owsianych błyskawicznych
– 12 śliwek kalifornijskich
– 5 łyżek gorzkiego kakao
– 120g cukru trzcinowego
– 120g masła
– 100ml mleka roślinnego
– 60ml whiskey
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– do dekoracji: wiórki kokosowe, cukrowe i czekoladowe posypki, drewniane patyczki
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki kalifornijskie zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić i drobno posiekać. Do głębszej miski wsypać płatki owsiane i kakao, wymieszać. W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i mleko roślinne, mieszać do połączenia składników. Płatki owsiane wymieszane z kakao zalać zawartością rondelka, dodać posiekane śliwki kalifornijskie, whiskey i ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki i od razu obtaczać je w wiórkach lub posypkach. Tak przygotowane kulki przełożyć na 20 minut do zamrażarki do stężenia. Po wyjęciu z zamrażarki nadziewać na patyczki i umieszczać w wysokim naczyniu.

Piękne, słodkie i okrągłe! / fot. materiały prasowe
26 kulek
Czas przygotowania:
60 min