Monday, April 19, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / PRZEPIS: Burger wegetariański z „BurgerDream”

PRZEPIS: Burger wegetariański z „BurgerDream”

Nuda w kuchni? Pomożemy!

Burger „Burak Hit” z „Burger Dream” / fot. materiały prasowe

Żak Szirak, Maliniak, Oddech Ormianina czy Mechaniczna Pomarańcza to nie wyrafinowane pseudonimy osadzonych, ale nazwy czterech kanapek, które wraz z 71 rodzajami burgerów, 56 dodatkami do burgerów oraz 13 przepisami na bułki znalazły się w książce „BurgerDream”. Napisali ją Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bloga kulinarnego „Gotowanie z Pasją”, oraz Darek Miszczyk i Grzegorz Kubarek, mistrzowie burgerów ze Streat Slow Food. Panowie puścili wodze fantazji i powymyślali burgery z sosem czereśniowym albo z ośmiorniczką, które będziecie mogli samodzielnie przygotować w domu i zachwycić gości. Z książki dowiemy się też co nieco o historii burgerów. Nauczymy się, jak wybrać i przygotować odpowiednie mięso, przyrządzić zmyślny sos oraz upiec bułkę idealną. Ślinka cieknie? To noże w dłoń i zaczynamy od przepisu na wege burgera – Burak Hit!

Burak Hit

Burger „Burak Hit” z „Burger Dream” / fot. Grzegorz Targosz

Składniki na burgera:
– 4 pełnoziarniste bułki hamburgerowe z czarnuszką
– 2 buraki ćwikłowe
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 2 jajka
– 5 łyżek oleju rzepakowego
– 1 duży pomidor
– 100 g kiełków buraka
– 2 garście sałaty frisee
– 2 ogórki kiszone
– 8 łyżek majonezu
– sól, pieprz

Przygotowanie:
Buraki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową i piec przez 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C, następnie wyjąć, delikatnie ostudzić, obrać i utrzeć połowę na tarce o grubych oczkach, a drugą połowę na tarce o małych oczkach. Fasolę odcedzić i zemleć lub rozgnieść, uprażyć na suchej patelni, a potem utrzeć w moździerzu.
Połączyć starte buraki, fasolę, jajka i kmin, doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać. Uformować cztery owalne burgery. Pomidora umyć i pokroić w plasterki o szerokości około 0,5 cm. Kiełki buraka umyć i osuszyć, podobnie sałatę. Ogórki kiszone pokroić na plasterki. Rozgrzać olej na patelni i na gorącej ułożyć burgery. Smażyć z każdej strony po około 4-5 min. Zdjąć z patelni i przełożyć na papier kuchenny dla odsączenia nadmiaru oleju. Przekroić bułki na pół i prażyć 1-2 min. z każdej strony na rozgrzanej patelni grillowej aż do zrumienienia. Posmarować bułkę majonezem i ułożyć na niej kolejno plasterki kiszonego ogórka, kilka listków sałaty frisee, usmażone burgery, kiełki buraka, plastry pomidora. Przykryć wierzchem bułki i podawać.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach