Saturday, July 31, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / PRZEPIS: Bazyliowe naleśniki ze szpinakiem i serem kozim

PRZEPIS: Bazyliowe naleśniki ze szpinakiem i serem kozim

Smaczne, zielone i proste

zielone naleśniki ze szpinakiem

Bazyliowe naleśniki ze szpinakiem i serem kozim / fot. materiały prasowe

Szpinak, który przez lata cieszył się złą sławą, obecnie przeżywa swój renesans. Pamiętany przez licznych z nas jeszcze z dzieciństwa, jako mdłe i niezjadliwe warzywo, teraz gości na talerzach milionów Polaków pod rozmaitymi postaciami. Idealnie sprawdza się jako baza do farszów, by w połączeniu z wyrazistym serem kozim i papryczką chili stworzyć pełne wyrazu aksamitne nadzienie. Spróbujcie naleśników bazyliowych, a nie pożałujecie!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 i ½ szklanki mleka koziego
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju (kokosowego) lub masła
  • pęczek bazylii
  • szczypta soli

Nadzienie z blanszowanego szpinaku, sera koziego na ciepło i chili:

  • 2 garście Szpinaku młodego firmy Eisberg
  • 100 g sera koziego
  • 1 łyżeczka masła (koziego lub zwykłego)
  • drobno posiekana papryczka chili
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Oderwać liście bazylii z gałązek, włożyć do kielicha blendera. Wlać mleko, dodać 2 jajka, wsypać mąkę i zmiksować na gładką masę. Dodać olej i ponownie zmiksować. Naleśniki smażyć po około minucie z każdej strony. Odkładać na talerz.
Szpinak opłukać, włożyć do garnka i podgrzewać, mieszając aż „zwiędnie”. Dodać łyżeczkę masła, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę. Dodać pokrojony ser kozi, wymieszać i podgrzewać do czasu aż się nie rozpuści. Odstawić z ognia. Do nadzienia szpinakowego można dodać trochę posiekanej papryczki chili. Farszem nadziewać cieple naleśniki, posypać świeżą papryczką chili i udekorować listkiem bazylii.

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Avatar
    fix windows 10 mobile connections 11 listopada, 2018

    how does know whether to trust website in microsoft edge we tell you the best feature for Microsoft because of there are fake many websites

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach