Monday, June 14, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Przekąski na domową imprezę

Przekąski na domową imprezę

Robisz w domu Sylwestra. Chcesz przygotować coś szybkiego? Ale, żeby było smaczne i lekkie jednocześnie? Proszę bardzo. 5 przepisów na pyszny przekąski.

Jajka faszerowane w wersji light / fot. materiał prasowy

Robisz w domu Sylwestra. Chcesz przygotować coś szybkiego? Ale, żeby było smaczne i lekkie jednocześnie? Proszę bardzo. 5 przepisów na pyszny przekąski. 

Niskokaloryczna sałatka z tuńczykiem i sosem czosnkowym

Niskokaloryczna sałatka z tuńczykiem i sosem czosnkowym / fot. materiał prasowy

Niskokaloryczna sałatka z tuńczykiem i sosem czosnkowym / fot. materiał prasowy

Składniki: – 100 g ryżu parabolicznego – 2 garście groszku świeżego lub mrożonego – papryka świeża czerwona – 3 łyżki kukurydzy konserwowej – 1 puszka tuńczyka w kawałkach sosie własnym (130 g) – sos czosnkowy Tarsmak – pieprz do smaku Wykonanie: Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Dodać zielony groszek, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i cząstki tuńczyka. Doprawić do smaku pieprzem, dodać sos czosnkowy Tarsmak i wymieszać.

 Bruschetta z pomidorami i sosem musztardowo-paprykowym

 Bruschetta z pomidorami i sosem musztardowo-paprykowym / fot. materiał prasowy

Bruschetta z pomidorami i sosem musztardowo-paprykowym / fot. materiał prasowy

Składniki: – bagietka pszenna – 8 kromek o szerokości 1 cm – 2 średnie pomidory – 1 łyżka sosu musztardowo-paprykowego Tarsmak – 3 ząbki czosnku – 3 łyżki oliwy z oliwek – 4 gałązki świeżej bazylii – sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Pomidory pokroić w drobną kostkę, dodać sos musztardowo-paprykowy marki Tarsmak, posiekany drobno czosnek i bazylię. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać oliwę i wymieszać. Nakładać na ciepłe tosty przygotowane z bagietki.

Jajka faszerowane w wersji light

Jajka faszerowane w wersji light / fot. materiał prasowy

Jajka faszerowane w wersji light / fot. materiał prasowy

Składniki: – 8 jajek – 1 łyżka musztardy francuskiej Tarsmak – 2 łyżki jogurtu naturalnego – sól, pieprz, papryka słodka Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić na pół i wyciągnąć żółtka. Wszystkie żółtka i jedno całe jajko drobno posiekać, dodać musztardę francuską marki Tarsmak, jogurt, doprawić i dokładnie wymieszać. Powstałym nadzieniem napełnić połówki jajek. Dodatkiem do jajek faszerowanych mogą być grzybki marynowane, orzechy, pomidorki lub zioła.

Ślimaczki z tortilli z sosem koperkowym

Ślimaczki z tortilli z sosem koperkowym / fot. materiał prasowy

Ślimaczki z tortilli z sosem koperkowym / fot. materiał prasowy

Składniki: – placki tortilli – sałata masłowa – łosoś wędzony na zimno plasterkowany – świeży ogórek – sos koperkowy Tarsmak – świeży rozmaryn Wykonanie: Placki tortilli posmarować z jednej strony sosem koperkowym marki Tarsmak. Na sos położyć liście sałaty, świeży rozmaryn, plasterki łososia oraz cienkie i długie plastry ogórka. Tak przygotowane tortille zwinąć ciasno, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki i każdy związać długim szczypiorkiem.

Pomidory nadziewane kuskusem i sosem serowym

Pomidory nadziewane kuskusem i sosem serowym / fot. materiał prasowy

Pomidory nadziewane kuskusem i sosem serowym / fot. materiał prasowy

Składniki: – 6 pomidorów – 250 g kuskusu gotowego – zaparzonego – 100 g sera feta – 3 jajka ugotowane na twardo – 2 pomidory suszone z oliwy – 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów – sos serowy marki Tarsmak – 3-4 gałązki świeżej bazylii – pieprz czarny świeżo mielony do smaku Wykonanie: Wystudzony kuskus połączyć z pokrojoną w kostkę fetą i jajkami. Dodać posiekaną świeżą bazylię, posiekane suszone pomidory i oliwę z pomidorów suszonych. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać. Wydrążone pomidory napełniać na przemian gotowym farszem i sosem serowym marki Tarsmak. Pomidory można podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło, prosto z piekarnika.

Przepisy przygotował Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach