Saturday, November 2, 2024
Home / Kuchnia  / W karnawale na stole podaję…?

W karnawale na stole podaję…?

Co najlepiej podać gościom na imprezie? Własnoręcznie przygotowane przekąski.

Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem

Przekąski idealne na imprezę? Takie, które można przygotować na szybko, nie brudząc przy tym wielu kuchennych sprzętów. Powinny być smaczne, nieskomplikowane i dobrze prezentować się na stole. Oto kilka wskazówek i przepisów.

„Organizując karnawałowe spotkania dla znajomych warto postawić na różnorodność. Z wieloletniego doświadczenia wiemy, że na tego typu przyjęciach znajdą się osoby o rozmaitych preferencjach – zarówno te, które są bardzo radykalne w swojej diecie, jak także ci, którzy o żadnej diecie w swoim życiu jeszcze nie myśleli” – mówi Rafał Mróz, manager warszawskiej restauracji 2 Światy. – „Dobrze przygotować menu, które nie tylko nasyci oczy i podniebienie, ale przede wszystkim spowoduje, że goście nie będą nerwowo zastanawiać się nad tym, czego im brakuje” – dodaje.

Jeżeli brakuje Wam pomysłów na konkretne potrawy, szef kuchni restauracji 2 Światy poleca Wam swoje ulubione przepisy

Roladki z wędzonym łososiem

Roladki z wędzonym łososiem

Roladki z wędzonym łososiem (przepis Restauracja 2 Światy)
– 300g serka śmietankowego
– 1 łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki posiekanego koperku
– duża szczypta czarnego pieprzu
– 4 duże tortille pszenne
– 350 g wędzonego łososia
– koperek i rukola do dekoracji

Mieszamy serek z sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem i dużą ilością pieprzu. Masę równomiernie rozsmarowujemy na tortillach. Na wierzchu rozkładamy pokrojonego w cienkie plastry wędzonego łososia. Placki mocno rolujemy, a ich końce odcinamy. Każdy placek owijamy szczelnie w folię spożywczą, mocno ściskając brzegi. Przechowujemy w lodówce, aż przyjdzie pora podania. Przed ułożeniem na talerzu, kroimy rolady
po przekątnej na nieduże kawałki, które ozdabiamy koperkiem i rukolą.

Jajka faszerowane tuńczykiem i kaparami

Jajka faszerowane tuńczykiem i kaparami

Jajka faszerowane tuńczykiem i kaparami (przepis Restauracja 2 Światy)
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 80 g tuńczyka z puszki (50 g po odsączeniu)
– 4 sardele z puszki (około 15 g)
– 15 g kaparów
– 1 łyżka majonezu
– czarny pieprz

Tuńczyka, sardele i kapary odsączamy. Ryby i połowę kaparów przekładamy do blendera i rozdrabniamy Powstałą pastę przekładamy do miski. Mieszamy z łyżką majonezu oraz pozostałymi kaparami i oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do farszu dodajemy żółtka, mieszamy i nadziewamy masą białka.
Jajka można przygotowywać również z pastą warzywną, grzybami czy orzechami, ale także z serem, mięsem czy rybą. Szczególnie smaczne okazują się, gdy ich nadzienie jest dosyć wyraziste.

 

Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem

Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem

Krewetki na maśle czosnkowym z pieczywem (przepis Restauracja 2 Światy)
300 g krewetek królewskich
– 3 ząbki czosnku
– 100 g masła
– 3 łyżki oliwy
– 80 ml białego wina
– cytryna
– natka pietruszki
– sól, pieprz
– bagietka

Do tego dania najlepiej wykorzystać świeże krewetki. Czosnek kroimy na cieniutkie paski, z natki wybieramy połowę listków i siekamy. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i oliwę, dodajemy czosnek i natkę. Wrzucamy krewetki, a gdy się zaróżowią, przewracamy je na drugą stronę i podlewamy winem. Dodajemy łyżkę masła i przyprawy. Smażymy, aż nie będzie czuć zapachu alkoholu. Po zdjęciu z ognia, krewetki skrapiamy sokiem z cytryny.
Z bagietki przygotowujemy grzanki – kroimy ją na kromki i przez chwilę podsmażamy na patelni, z której zdjęliśmy krewetki i przelaliśmy większość sosu.

(źródło:mp)
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ