Jeden kęs, wiele smaków
Przekąski idealne na świąteczne party z przyjaciółmi, domowego sylwestra i karnawałową imprezę.
Finger food – przekąski na kęs – mają być małe, pyszne i gustowne. Szybko je zrobisz, jeszcze szybciej zjesz. Idealne na świąteczne party z przyjaciółmi, domowego sylwestra i karnawałową imprezę.
Przepis i wykonanie Paweł Łukasiak, zdjęcia Grzegorz Targosz, blog kulinarny „Gotowanie z pasją” www.gotowaniezpasja.pl
Wszystkie przepisy podajemy na cztery porcje.
Poncz karnawałowy
Składniki: 500 ml gazowanej wody, 750 ml białego półsłodkiego wina, 200 ml białego rumu, 100 ml wiśniówki, 2 garście kostek lodu, 2 mandarynki, cytryna, limonka, owoc granatu, kilka listków mięty
Wymieszać wodę, wino, rum oraz wiśniówkę, a następnie dodać lód. Pokroić cytrusy w plasterki, a z granatu wytrząsnąć pestki. Wszystko dodać do ponczu. Udekorować miętą.
Minisałatka caprese
Składniki: po 20 pomidorków koktajlowych, listków bazylii i kuleczek mozzarelli, 4 łyżki oliwy z oliwek
Na wykałaczkę nadziać pomidorek, listek bazylii, a następnie kulkę mozzarelli. Ułożyć w naczyniu i skropić oliwą.
Karmelizowane buraczki w sezamie
Składniki: 2 łyżki białego sezamu, 4 buraki, 4 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki brązowego cukru, czarny pieprz, kilka listków mięty
Sezam zarumienić na suchej, gorącej patelni. Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po ostudzeniu obrać i pokroić w równą, dużą kostkę. Rozgrzać patelnię, dodać ocet i cukier, a gdy się rozpuści, karmelizować buraki przez 2 minuty. Podawać posypane sezamem i udekorowane miętą.
Śledź na słodko na wodzie z ogórków kiszonych
Składniki: szklanka wody, pół szklanki octu jabłkowego, pół szklanki brązowego cukru, 4 śledzie matias, 2 ogórki kiszone, 1/3 szklanki wody spod ogórków kiszonych, kilka gałązek koperku
Zagotować wodę z octem oraz cukrem, ostudzić i marynować w niej śledzie przez 12-24 godzin. Śledzie odcedzić i osuszyć, a następnie pokroić na ok. 3-centymetrowe kawałki. Zetrzeć ogórki na grubej tarce i wymieszać z wodą spod ogórków. Podawać śledzie na startych ogórkach, a wierzch udekorować szczyptą startych ogórków oraz gałązką koperku.
Figi nadziewane kozim serem ze śmietaną i miętą
Składniki: 100 g twardego sera koziego, łyżka śmietany, 4 figi, 4 listki mięty
Ser zetrzeć na małych oczkach tarki i wymieszać ze śmietaną. Ponacinać figi na krzyż, nałożyć do środka ser ze śmietaną i udekorować miętą.
Roladki z salami z serami i korniszonami
Składniki: 4 plasterki salami (najlepiej kalabryjskiego), 4 łyżki serka śmietankowego, 2 plasterki sera lazur, 4 korniszony
Każdy plaster salami posmarować serkiem, położyć na nim ser lazur i korniszona, a potem szczelnie zawinąć w rulon jak naleśnik i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Potem przekroić na pół lub na trzy części. Podawać ułożone przekrojem do góry.
Ania 3 lutego, 2015
Dzięki, właśnie takiego przepisu szukałam aby zaskoczyć znajomych na imprezie:)