Tuesday, June 22, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Jeden kęs, wiele smaków

Jeden kęs, wiele smaków

Przekąski idealne na świąteczne party z przyjaciółmi, domowego sylwestra i karnawałową imprezę.

Finger food – przekąski na kęs – mają być małe, pyszne i gustowne. Szybko je zrobisz, jeszcze szybciej zjesz. Idealne na świąteczne party z przyjaciółmi, domowego sylwestra i karnawałową imprezę. 

Przepis i wykonanie Paweł Łukasiak, zdjęcia Grzegorz Targosz, blog kulinarny „Gotowanie z pasją” www.gotowaniezpasja.pl

Wszystkie przepisy podajemy na cztery porcje.

Poncz karnawałowy

poncz_karnawałowy
Składniki: 500 ml gazowanej wody, 750 ml białego półsłodkiego wina, 200 ml białego rumu, 100 ml wiśniówki, 2 garście kostek lodu, 2 mandarynki, cytryna, limonka, owoc granatu, kilka listków mięty

Wymieszać wodę, wino, rum oraz wiśniówkę, a następnie dodać lód. Pokroić cytrusy w plasterki, a z granatu wytrząsnąć pestki. Wszystko dodać do ponczu. Udekorować miętą.

Minisałatka caprese

caprese
Składniki: po 20 pomidorków koktajlowych, listków bazylii i kuleczek mozzarelli, 4 łyżki oliwy z oliwek

Na wykałaczkę nadziać pomidorek, listek bazylii, a następnie kulkę mozzarelli. Ułożyć w naczyniu i skropić oliwą.

Karmelizowane buraczki w sezamie

buraczki
Składniki: 2 łyżki białego sezamu, 4 buraki, 4 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki brązowego cukru, czarny pieprz, kilka listków mięty

Sezam zarumienić na suchej, gorącej patelni. Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po ostudzeniu obrać i pokroić w równą, dużą kostkę. Rozgrzać patelnię, dodać ocet i cukier, a gdy się rozpuści, karmelizować buraki przez 2 minuty. Podawać posypane sezamem i udekorowane miętą.

Śledź na słodko na wodzie z ogórków kiszonych

śledź
Składniki: szklanka wody, pół szklanki octu jabłkowego, pół szklanki brązowego cukru, 4 śledzie matias, 2 ogórki kiszone, 1/3 szklanki wody spod ogórków kiszonych, kilka gałązek koperku

Zagotować wodę z octem oraz cukrem, ostudzić i marynować w niej śledzie przez 12-24 godzin. Śledzie odcedzić i osuszyć, a następnie pokroić na ok. 3-centymetrowe kawałki. Zetrzeć ogórki na grubej tarce i wymieszać z wodą spod ogórków. Podawać śledzie na startych ogórkach, a wierzch udekorować szczyptą startych ogórków oraz gałązką koperku.

Figi nadziewane kozim serem ze śmietaną i miętą

figi
Składniki: 100 g twardego sera koziego, łyżka śmietany, 4 figi, 4 listki mięty

Ser zetrzeć na małych oczkach tarki i wymieszać ze śmietaną. Ponacinać figi na krzyż, nałożyć do środka ser ze śmietaną i udekorować miętą.

Roladki z salami z serami i korniszonami

roladki
Składniki: 4 plasterki salami (najlepiej kalabryjskiego), 4 łyżki serka śmietankowego, 2 plasterki sera lazur, 4 korniszony

Każdy plaster salami posmarować serkiem, położyć na nim ser lazur i korniszona, a potem szczelnie zawinąć w rulon jak naleśnik i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Potem przekroić na pół lub na trzy części. Podawać ułożone przekrojem do góry.

okladka-gaba-kulka-200materiał pochodzi z nr 6/2014

Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Avatar
    Ania 3 lutego, 2015

    Dzięki, właśnie takiego przepisu szukałam aby zaskoczyć znajomych na imprezie:)

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach