Monday, January 20, 2025
Home / Kuchnia  / Przekąski idealne na domowe party

Przekąski idealne na domowe party

Przekąski na domowe party muszą być smaczne i oczarować naszych gości, a jednocześnie zależy nam na tym, żeby były proste w przygotowaniu. Mamy coś takiego.

Śledź słodko-kwaśny z TABASCOR / fot. materiał prasowy

Któż z nas nie zastanawiał się jakie potrawy będą odpowiednie na imprezę? Przekąski na domowe party muszą być smaczne i oczarować naszych gości, a jednocześnie zależy nam na tym, żeby były proste w przygotowaniu. Grzegorz Łapanowski pomoże nam wybrać kilka ciekawych potraw.

Zbliżają się okazje do zorganizowania domowych imprez i spotkań w gronie znajomych. Wiele osób zamierza świętować Halloween, Andrzeje z pewnością czekają na 30 listopada i planują huczne obchody swoich imienin. Przed nami dekorowanie dyń oraz wróżby andrzejkowe, jednak nie można zapomnieć, że na domowych imprezach bardzo ważne jest menu. Jakie potrawy możemy podać gościom, żeby ich zaskoczyć? Podpowie nam znany kucharz i dziennikarz kulinarny, Grzegorz Łapanowski:

Śledź słodko-kwaśny z TABASCO®

Śledź słodko-kwaśny z TABASCOR / fot. materiał prasowy

Śledź słodko-kwaśny z TABASCOR / fot. materiał prasowy

Składniki:

– 4 płaty dobrego śledzia np. matiasa
– 1 czerwona cebula
– 1 duży pomidor
– 1 strąk papryki
– Sos TABASCO®
– Szczypta cukru lub łyżka miodu
– Kilka gałązek szczypiorku
– Sól, pieprz
– Olej do smażenia

Wykonanie:

Filety ze śledzia oczyścić, umyć i jeśli są zbyt słone wymoczyć w mleku lub wodzie. Osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki (2-3cm). Cebulę obrać. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Pomidora sparzyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić w średnią kostkę. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzucić najpierw cebulę, potem paprykę, a na końcu pomidora. Podsmażyć wszystkie składniki. Podlać kilkoma łyżkami wody, tak oby wytworzył się sos. Doprawić solą, pieprzem i TABASCO®. Dla złamania smaku dodać szczyptę cukru lub łyżkę miodu. Odstawić do ostygnięcia. Kawałki śledzia przełożyć sosem. Na koniec całość obsypać dużą ilością świeżego, drobno siekanego szczypiorku.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ