PRZEPIS: Proteinowe brownie z buraka
Czekoladowe ciasto z buraka?! Czemu nie! Łatwy, zdrowy przepis na tradycyjne słodkości tylko u nas.
Tak, dobrze przeczytaliście. Brownie z BURAKA. Powiem wam, że to da się zjeść. Powiem więcej – to jest pyszne! Tym razem przepis zaczerpnęłam z jednej z moich ulubionych stron, MrFit-trener. Trener Łukasz Gąsiński to prawdziwy spec od zdrowych słodkości. Aż czasem sama nie wierzę, że facet potrafi zrobić coś tak pysznego i cieszącego oko jednocześnie. Oczywiście recepturę lekko zmodyfikowałam – maliny zastąpiłam borówkami, a mąkę razową – mąką kukurydzianą i owsianą
Składniki:
– 500 g buraków (obranych i startych na małych oczkach)
– 70 g namoczonych we wrzątku daktyli
– 125 g odżywki białkowej czekoladowej (ja dałam waniliową, bo tylko taka już mi została)
– 60 g mąki owsianej
– 60 g mąki kukurydzianej
– 20 g kakao
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 100 g czekolady gorzkiej 90%
– 150 g mleka kokosowego/ migdałowego/ krowiego
– świeże borówki
Przygotowanie:
Buraki wrzucamy do dużej miski i blendujemy razem z daktylami. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej, dosyć gęstej masy. Nakładamy ją do lekko natłuszczonej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasto studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę razem z mlekiem, wylewamy na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Gotowe ciasto kroimy na kwadraty i posypujemy borówkami.
Smacznego!
Marlena Pelczar