Tuesday, October 26, 2021
Home / PARTNER MK  / Produkty spożywcze, w których znajduje się najsilniejszy przeciwutleniacz ‒ glutation

Produkty spożywcze, w których znajduje się najsilniejszy przeciwutleniacz ‒ glutation

Czego jeszcze nie wiemy o zdrowej żywności?

Glutation w owocach

fot. Freepik

Glutation ‒ niektórzy eksperci nazywają go „królem przeciwutleniaczy”. Przeciwutleniacze są niezbędne do eliminacji wolnych rodników z organizmu i ochrony naszych komórek przed procesami, które je uszkadzają. Glutation znajduje się w wielu produktach spożywczych, dlatego z łatwością możemy zadbać o jego dostarczanie wraz z dietą. Gdzie występuje glutation i czym jest jego zredukowana forma? Odpowiadamy!

 

Czym jest glutation?

Glutation jest białkiem naturalnie produkowanym przez nasz organizm, którego główną funkcją jest ochrona każdej z komórek, tkanek i narządów wchodzących w skład ludzkiego ciała. Składa się z trzech aminokwasów znanych jako glicyna, glutaminian i cysteina. Ta nieprzeciętna kombinacja sprawia, że jest to najsilniejszy przeciwutleniacz w naszym ciele, dzięki czemu zyskał miano najsilniejszego przeciwutleniacza. 

A co to jest glutation zredukowany?

 

Forma zredukowana to potoczna nazwa dwusiarczku glutationu określanego skrótem GSH. Wiek wpływa na zdolność naszego organizmu do produkcji glutationu, dlatego spożywanie tego przeciwutleniacza jako suplement diety jest bardzo powszechne w profilaktyce i terapii chorób związanych ze starzeniem się.

 

Glutation w tabletkach można kupić w aptekach i wielu sklepach ze zdrową żywnością, a także przez internet. Jaki wybrać glutation? Najlepiej produkt o przedłużonym działaniu, co pozwala na opóźniony rozpad preparatu, umożliwiając dotarcie do jelit, gdzie jest uwalniany. Tylko taka forma zapewni prawidłowe przyswajanie glutationu przez nasz organizm. Dobrym wyborem będą np. produkty oferowane przez firmę Mito-Pharma. Jak czytamy na stronie: „produkowane są w Niemczech i w Szwajcarii w oparciu o 50 lat badań i praktyki dr. Franza Enzmanna z zachowaniem najwyższych standardów jakości GMP (zasada dobrej praktyki produkcyjnej), co gwarantuje zachowanie najwyższej czystości oraz jakości preparatów, a także niezmienność ich składu”. 

Produkty spożywcze, w których znajduje się glutation

Jak wyjaśniają eksperci ds. żywienia, glutation znajduje się w znacznych ilościach w wielu produktach spożywczych, głównie w owocach i warzywach, zwłaszcza surowych. Najlepszą opcją są wszystkie produkty spożywcze bogate w aminokwasy, które zawierają w swoim składzie siarkę.

Oto lista pożywienia najbogatszego w glutation oraz związki niezbędne do jego syntezy:

 

Świeże owoce: arbuz, grejpfrut, truskawki. Co ciekawe, nie warto wyrzucać pestek, ponieważ są nie tylko doskonałym żródłem przeciwutleniaczy, ale i błonnika. Zawierają również cenne dla naszego organizmu minerały, takie jak magnez, fosfor, żelazo, potas, sód, miedź, mangan i cynk.
Świeże warzywa: szparagi, awokado, dynia, szpinak, brokuły, kalafior — wszystkie warzywa krzyżowe wykorzystują naturalny system odtruwający organizmu. Indole i ditioltiony powodują uwalnianie glutationu i w efekcie szybsze oczyszczanie organizmu.
Orzechy brazylijskie, orzechy włoskie, nasiona słonecznika i sezamu, płatki i otręby owsiane, grzyby, jaja kurze, ryby i owoce morza — wszystkie zawierają selen, który jest konieczny do prawidłowego działania glutationu.
Podroby zwierzęce (wątróbka, nerki), grzyby (pieczarki, boczniaki, borowiki), czerwona i czarna fasola — zawierają białko zbudowane z cysteiny. Ta, wraz z glutaminianem i glicyną, jest wykorzystywana do produkcji glutationu.
Czosnek — preferowane jest spożywanie rozgniecionego, surowego czosnku na czczo, aby zapobiec utracie jego najmocniejszego związku — allicynie. By się cieszyć jego właściwościami bez narażania naszych bliskich, wystarczy… zagryźć go surowym jabłkiem.

 

Pomimo pokarmów, które zawierają w swoim składzie glutation, u części osób może być konieczna suplementacja. Istnieje wiele czynników, które zmniejszają zapasy tego białka w organizmie, zwiększając tym samym szanse zachorowania na poważne choroby. Są to m.in. używki, stres, częste infekcje, intensywny wysiłek fizyczny, zanieczyszczenie środowiska. Pamiętajmy jednak, by wybierać suplementy w sposób przemyślany, a w przypadku chorób współistniejących zawsze w porozumieniu z lekarzem. 

Źródło: materiał Partnera MK
TAGI
Oceń artykuł
1KOMENTARZ
  • Avatar
    DER-MED Kraków 5 października, 2021

    Ciekawe propozycje! Zdecydowanie warte wypróbowania

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach