Prawdziwa gratka dla łasuchów – kruche ciasto z budyniem i owocami to uczta dla podniebienia
Kruche ciasto z owocami i budyniem smakuje tak samo dobrze o każdej porze roku

Ciasto kruche/ fot.materiały prasowe
Pomysłów na udane desery jest mnóstwo. W lecie bezkonkurencyjne są pucharki z lodową zawartością. Jesienią na stołach króluje pachnąca cynamonem szarlotka. Zima z kolei dla wielu z nas ma aromat korzennych przypraw i różnorodnych pierników. Tymczasem kruche ciasto z owocami i budyniem smakuje tak samo dobrze o każdej porze roku. Jednocześnie za każdym razem może prezentować się zupełnie inaczej. Jak to możliwe? Sprawdźcie sami!
Bogactwo owoców
Wśród nich wybór jest ogromny. Z łatwością trafimy w preferencje smakowe naszych gości i domowników. W okresie wiosenno–letnim korzystajmy z dobrodziejstw świeżych przysmaków. Sezon na truskawki trwa stosunkowo krótko, więc wykorzystajmy go maksymalnie. Wybornie smakują samodzielnie lub w koktajlach, ale będą też doskonałym dodatkiem do ciasta z puszystą pianką. Podobnie zresztą jak maliny, jeżyny i borówki. Wspaniale sprawdzają się nieco kwaskowate porzeczki – zarówno czerwone, jak i czarne. Kiedy ostatni raz przygotowywaliście coś przy użyciu agrestu? Ciasto to znakomity pretekst, by przypomnieć sobie jego smak. Wiśnie też idealnie pasują do tego przepisu! Czy wiedzieliście, że pianką z budyniu warto urozmaicić także szarlotkę? Okaże się prawdziwym hitem!
Jak sobie radzić, gdy w chłodniejszych miesiącach trudno o świeże, soczyste owoce? Bardzo dobrym rozwiązaniem są mrożonki. To trafny wybór, zwłaszcza gdy chodzi o owoce jagodowe. W tej formie będą równie dobrze komponować się z resztą składników.
Temperatura ma znaczenie
Chodzi przede wszystkim o składniki potrzebne do przygotowania ciasta. Wszystkie powinny być zimne, w tym jajka i tłuszcz – margaryna lub masło. W ten sposób utrudnione będzie sklejanie się poszczególnych elementów, dzięki czemu gotowe ciasto będzie przyjemnie kruche. Dla wzmocnienia efektu można dodać ugotowane i przetarte na sitku żółtka. Jeśli okazałoby się, że ciasto będzie zbyt twarde, warto dolać do niego mleko, śmietanę lub wodę.
Ważne jest sprawne i szybkie zagniatanie, by nie uległo nadmiernemu ogrzaniu. Masło lub margarynę możemy kroić nożem, mieszając je jednocześnie z mąką. Wtedy ograniczymy kontakt składników z rękoma. Kolejnym, istotnym krokiem jest włożenie go do lodówki lub zamrażarki na przynajmniej pół godziny. Nie będzie to czas stracony – warto wykorzystać go na kolejne kuchenne manewry.
Późniejsze rozwałkowanie schłodzonego ciasta może wydawać się trudną czynnością. Istnieją jednak metody na ułatwienie sobie tego zadania. Nie dodawajmy do niego kolejnej porcji mąki, ponieważ może zmniejszyć jego elastyczność. Dużo lepszym pomysłem będzie umieszczenie go między dwoma kawałkami folii lub pergaminu do pieczenia, by nie przylepiało się do wałka.
O cukrze słów kilka
Postawmy na jak najdrobniejszy – zdecydowanie polecany jest cukier puder. Produkt o większych kryształkach pod wpływem wysokiej temperatury będzie karmelizował się, co może negatywnie wpłynąć na efekt końcowy. Dzięki użyciu drobnego cukru ciasto będzie słodkie, ale zarazem delikatne. Przepis można urozmaicić pachnącym cukrem waniliowym. W tej sytuacji należy jednak pamiętać, by odjąć użytą ilość od całego cukru, który jest zalecany w przepisie.
Pianka – klucz do sukcesu
To ona w znacznej mierze odpowiada za to, że gotowy deser jest rozchwytywany przez smakoszów. Pianka przygotowywana z białek będzie bardziej zwarta, jeśli dodamy do niej budyń w proszku. Nabierze też zdecydowanie ciekawszego smaku. Najlepiej wybierać waniliowy lub śmietankowy – nie chcemy, by całkowicie zdominowały smak ciasta lub nie współgrały z wybranymi owocami. Te dwa warianty są najbardziej uniwersalne.
Pieczenie czas zacząć
Trudno będzie doczekać się degustacji, lecz cierpliwość zostanie nagrodzona wybornym smakiem. W pierwszej kolejności należy podpiec samo ciasto rozwałkowane i wyłożone na blasze do pieczenia. Pamiętajmy o nakłuciu go w kilku miejscach widelcem. Czemu nie nakładać od razu reszty składników? Unikniemy ryzyka pojawienia się zakalca, który odebrałby całą przyjemność z robienia tego znakomitego wypieku.
Gdy ciasto wystygnie, możemy dołączyć pozostałe warstwy, czyli budyniową piankę oraz owoce. Jeśli zostało nam trochę zimnego ciasta, możemy zetrzeć je na tarce i posypać nim wierzch. Teraz pozostaje już tylko zaparzyć ulubioną herbatę i rozsiąść się wygodnie przy stole. Sprawdzony przepis na ten wyśmienity deser znajdziecie bezpośrednio na stronie przepisy.pl. Do dzieła!
Gosia Makowska 12 stycznia, 2020
Domowe wypieki najlepsze, nawet jeśli czasem nie wyjdą idealnie ^^