Potrawy wielkanocne ‒ odkryj łatwe przepisy na święta
Jak jeszcze uatrakcyjnić świąteczny stół?
Zastanawiasz się nad tym, jakie potrawy przygotować na zbliżającą się wielkimi krokami Wielkanoc? Spieszymy Ci z odpowiedzią. Przygotowaliśmy dla Ciebie zbiór najpopularniejszych potraw wielkanocnych, których nie powinno zabraknąć na domowym stole. Zapoznaj się z poniższymi przepisami i wybierz dla siebie te najdogodniejsze
Mazurek wielkanocny
Absolutnym numerem jeden jest oczywiście mazurek wielkanocny. W tym przypadku przydadzą Ci się następujące składniki: mąka krupczatka, masło, jajko, cukier puder, migdały, śmietana oraz cukier waniliowy. Mąkę łączysz najpierw z dwiema szklankami cukru pudru oraz zimnym masłem. Następnie dodajesz do tego jajko i ugniatasz ciasto na jednolitą masę. Dzięki temu mazurek wielkanocny będzie nie tylko smaczny, ale też lekko puszysty. Ciasto umieszczasz na 30 minut w lodówce, a później przystępujesz do jego rozwałkowania. Całość (spód) umieszczasz na blaszce i pieczesz przez 10-15 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Pozostało Ci przygotować masę, którą umieścisz na górze. Zmieszaj ze sobą śmietanę, cukier waniliowy i cukier puder. Gotuj zmieszane składniki na małym ogniu i rozprowadź przygotowaną masę na cieście (spodzie), a całość udekoruj migdałami. Mazurek wielkanocny gotowy. Smacznego! Takie ciasto możesz też przygotować np. na imprezę urodzinową. Z pewnością przypadnie do gustu całej Twojej rodzinie.
Jajka faszerowane z rzodkiewką
Mazurek wielkanocny to zaledwie jedna z potraw, którą możesz przygotować na Wielkanoc. Na szczególne uznanie zasługują również inne potrawy wielkanocne, takie jak np. jajka faszerowane z rzodkiewką. Co będzie Ci potrzebne do ich przygotowania? Oto lista niezbędnych produktów:
• rzodkiewki,
• majonez,
• kilka jajek ugotowanych na twardo,
• ogórek,
• szczypiorek, sól oraz pieprz.
Co najważniejsze, omawiane potrawy wielkanocne są nie tylko smakowite i uniwersalne, ale też łatwe w przygotowaniu. Nie inaczej jest z faszerowanymi jajkami. Zacznij od pokrojenia ogórka, szczypiorku i rzodkiewek. Ugotowane jajka przekrój na połówki i wyjmij z nich żółtka. Następnie połącz je z majonezem i pokrojonymi warzywami. Całość dopraw ulubionymi przyprawami i umieść masę w białkach. Jajka podawać posypane szczypiorkiem.
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem
Interesują Cię inne potrawy wielkanocne? Nic straconego. W dowolnym momencie możesz się zdecydować na żurek z białą kiełbasą i jajkiem. Jak przygotować tą smaczną zupę? To banalnie proste. Przygotuj opakowanie żurku, kiełbasę białą, kwaśną śmietanę, pietruszkę, jajko i przyprawy. Od czego rozpocząć? Przede wszystkim ugotuj kiełbasę, a następnie pokrój ją w niewielkie plasterki. Do przygotowanego wywaru dodaj opakowanie żurku i gotuj przez 5-7 minut, doprawiając ulubionymi przyprawami. Ugotuj również jajko i umieść je w zupie (najlepiej przekrajając na połówki. Żurek możesz podawać z kwaśną śmietaną oraz pietruszką. Tego smaku nie zapomnisz przez długie miesiące!
Barszcz biały z kiełbasą i boczkiem
Doskonałą alternatywą dla wspomnianego wyżej żurku jest barszcz biały z kiełbasą i boczkiem. Tego typu potrawy wielkanocne zasmakują nie tylko osobom dorosłym, ale też dzieciom i młodzieży. Zainteresowany? Przygotuj następujące składniki:
• opakowanie barszczu białego,
• boczek,
• białą kiełbasę,
• kwaśną śmietanę,
• ulubione przyprawy (pieprz, sól, czosnek granulowany),
• jajko,
• pietruszkę.
Na całe szczęście wybrane przez nas potrawy wielkanocne nie wymagają od Ciebie większego zaangażowania i możesz je przygotować w ekspresowym tempie. Zacznij od ugotowania boczku i białej kiełbasy, a w pozostałym wywarze rozprowadź opakowanie barszczu białego. Boczek i kiełbaskę pokrój w plasterki. Barszcz gotuj przez około 5-7 minut. Następnie dodaj do niego śmietanę i pietruszkę. Ugotuj jajko i dodaj je do zupy, a całość dopraw ulubionymi przyprawami. Zupa gotowa do skosztowania!