Tuesday, October 19, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Potrawy, bez których nie mogą odbyć się Święta

Potrawy, bez których nie mogą odbyć się Święta

Mamy dla Was klika kulinarnych inspiracji na świąteczny stół. Wszystkiego aż chce się spróbować.

Przygotowanie 12 świątecznych potraw to tradycja, podobnie jak sianko pod obrusem, dodatkowe miejsce przy stole czy dzielenie się opłatkiem. Bakalie są nieodłącznym elementem Bożego Narodzenia, ale prawdziwe, polskie smaki można połączyć z odrobiną nowoczesności. Makowiec z żurawiną, barszcz czerwony z suszonymi śliwkami czy pierogi z dodatkiem orzechów włoskich – to tylko kilka z wielu inspiracji od marki Bakalland, które sprawią, że Święta Bożego Narodzenia będą aromatyczne, rodzinne i pełne magicznej atmosfery.

Tradycyjny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami Bakalland

Tradycyjny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami Bakalland

Tradycyjny barszcz czerwony z grzybami i suszonymi śliwkami
Nic tak nie dodaje świątecznego klimatu, jak barszcz czerwony. Aby jednak nieco odejść od tradycyjnego smaku warto dodać do niego suszone śliwki, które wzbogacą smak i dodadzą owocowego aromatu.
Składniki:
2 kg buraków
1 l wody
włoszczyzna
1 kwaśne jabłko
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
4 ziarna pieprzu czarnego
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczki octu
sól dla smaku
cukier
4 suszone grzyby
6 suszonych śliwek Bakalland
majeranek
Przygotowujemy bulion – obieramy warzywa, dodajemy suszone śliwki, obrane jabłko i namoczone wcześniej grzyby. Całość zalewamy wodą. Wywar gotujemy około godziny. Następnie odcedzamy warzywa i dobrze wyciskamy, żeby uzyskać jeszcze więcej aromatu (nie wyciskamy jabłek).
Buraki obieramy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Do gotującego się barszczu dodajemy drobno posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz. Gotujemy przez niecałą godzinę i pilnujemy, aby nie doprowadzić do wrzenia. Następnie doprawiamy do smaku solą, cukrem i octem. Ostudzony barszcz wstawiamy na noc do lodówki. Przed Wigilią barszcz należy odcedzić i podgrzać. Ważne, aby go nie zagotować, bo wtedy może stracić kolor.
Podawać można z krokietem albo uszkami.

Ryba po grecku z morelami Bakalland

Ryba po grecku z morelami Bakalland

Przystawki
Ryba po grecku z morelami
Tradycyjny przepis na rybę po grecku tym razem delikatnie zmieniamy dodając suszonych moreli. To nowoczesne wydanie ryby po grecku sprawdzi się na każdym wigilijnym stole.
Składniki:
1 kg filetów z ryby (np. dorsz)
100 g suszonych moreli Bakalland namoczonych w wodzie
3 papryki konserwowe
1 szklanka wody
1 kostka bulionu rybnego
olej do smażenia
mąka do oprószenia ryby
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
1 łyżeczka sosu sojowego
Rybę myjemy, solimy i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na delikatny, złocisty kolor. Następnie podsmażamy cebulę, dodajemy do całości odrobinę wody z nasączonych moreli, ketchup, przecier pomidorowy, bulion rybny, sos sojowy i pieprz. Dusimy 10 minut. Dodajemy pokrojone w paski morele oraz papryki i dusimy pod przykryciem jeszcze 5 min. Gotową potrawę układamy na głębokim półmisku.

Kutia orkiszowa z bakaliami Bakalland

Kutia orkiszowa z bakaliami Bakalland

Kutia orkiszowa
Kutia orkiszowa to doskonały pomysł dla wszystkich łasuchów. Dodatek suszonej żurawiny oraz klementynek sprawi, że będzie ona orzeźwiająca i niezwykle soczysta.
Składniki:
1 szklanka oczyszczonego ziarna orkiszu
150 g masy makowej Bakalland
150 g żurawiny suszonej Bakalland
150 ml mleka
100 g płatków migdałów Bakalland
100 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
3 sztuki klementynek
Masę makową, orzechy włoskie i żurawinę zalewamy ciepłym mlekiem. Ziarna orkiszu płuczemy, zalewamy zimną, lekko osoloną wodą i gotujemy około 2 godziny, uważając na to, aby nie zabrakło wody w garnku. Od czasu do czasu mieszamy.
Orkisz odcedzamy i łączymy z przygotowaną masą makową. Klementynki obieramy i mieszamy z kutią. Podawać można na ciepło lub na zimno. Ozdabiamy połówkami orzechów Chandler Bakalland oraz płatkami migdałowymi.

Dania główne na następnej stronie

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach