Saturday, May 25, 2024
Home / Rozwój  / Biznes  / Poradnik dla właścicieli restauracji: jak wybrać najlepsze meble ze stali nierdzewnej?

Poradnik dla właścicieli restauracji: jak wybrać najlepsze meble ze stali nierdzewnej?

Istna kuchnia-laboratorium. Robi wrażenie

Meble ze stali nierdzewnej

fot. materiał Partnera

Meble ze stali nierdzewnej to podstawowy element wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Ze względu na specyfikę i warunki, w jakich będą użytkowane, powinny być trwałe, funkcjonalne i niezawodne, a oprócz tego również łatwe w utrzymaniu czystości. Na rynku dostępnych jest mnóstwo różnych producentów oferujących meble ze stali nierdzewnej. Jak wybrać najlepsze? Na co zwrócić uwagę podczas zakupu, by móc cieszyć się meblami gastronomicznymi najlepszej jakości?

 

Jakie meble ze stali nierdzewnej są potrzebne w gastronomii?

Odpowiednie zaprojektowanie przestrzeni w restauracyjnej kuchni jest kluczem do sukcesu. Niektóre meble są koniecznością, inne – sporym ułatwieniem dla pracowników. Ważne jest, by całość pozwalała na ergonomiczną pracę, ułatwiając poruszanie się po kuchni, nie powodując przy tym dodatkowych problemów. Meble gastronomiczne powinny także pomagać utrzymać higienę w miejscu pracy.

W restauracyjnej kuchni oprócz stołów, zlewów i urządzeń, nie powinno zabraknąć także regałów, szafek, półek i taboretów. Wszystko powinno być idealnie dopasowane, by maksymalnie usprawnić pracę całego zespołu.

Rodzaje stali nierdzewnej ‒ co oznaczają poszczególne skróty?

Przeglądając oferty różnych producentów mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej, można spotkać się z oznaczeniami materiału. Jedną z najczęściej stosowanych klasyfikacji stali nierdzewnej jest klasyfikacja AISI ‒ Amerykańskiego Instytutu Żelaza i Stali. Można spotkać się jednak również z oznaczeniami EN 10088, PN, DIN oraz GOST).

 

Klasyfikacja AISI określa dwie serie ‒ 300 oraz 400. W ramach pierwszej z nich wyróżnia się stal nierdzewną AISI 304 oraz AISI 316 ‒ obie są stalami austenitycznymi o podobnym składzie chemicznym i właściwościach fizycznych. Stal AISI 316 wyróżnia jednak dodatek molibdenu, który zwiększa odporność stali nierdzewnej na korozję. Ten typ materiału doskonale sprawdzi się więc w warunkach, gdzie ryzyko korozji jest większe.

 

Meble gastronomiczne oznaczone serią AISI 400 są z kolei wykonane ze stali ferrytycznej i martenzytycznej. Oznacza to, że mają nieco mniejszą odporność na korozję, za to charakteryzują się bardzo wysoką twardością i wytrzymałością mechaniczną, przez co mogą wytrzymać dużo więcej obciążeń.

Na co zwrócić uwagę, kupując meble ze stali nierdzewnej?

Pierwszym elementem, na jaki należy zwrócić uwagę wybierając meble ze stali nierdzewnej do lokalu gastronomicznego. są oczywiście wymiary. Każda kuchnia ma swój określony metraż oraz projekt. Istotne jest, by wybrane przez nas meble był na tyle duże, by móc pomieścić wszystkie niezbędne akcesoria i pozwolić pracownikom na wygodną pracę, a jednocześnie na tyle mały, by nie zająć zbyt dużej przestrzeni wewnątrz pomieszczenia, uniemożliwiając swobodne przemieszczanie się. Każdy mebel powinien więc idealnie pasować do potrzeb konkretnej kuchni, a także do jej architektury.

 

W przypadku szafek i regałów gastronomicznych jednym z najbardziej kluczowych aspektów jest stabilność i wytrzymałość konstrukcji. Funkcjonalność tego typu mebli wymaga, by były one w stanie znosić duże obciążenia, zachowując równowagę bez konieczności przytwierdzania regału do ściany. Kolejną istotną rzeczą jest ilość i rozmieszczenie półek, a także ich rodzaj ‒ na rynku oprócz regałów z litymi płytami ze stali nierdzewnej dostępne są także półki perforowane oraz druciane.

 

Decydując się na zakup stołu roboczego, warto rozważyć modele z szafkami, które umożliwiają schowanie najbardziej potrzebnych akcesoriów. Zdecydowanie wpływa to pozytywnie na ergonomię pracy. Warto jednak dokładnie przemyśleć, jaki model stołu sprawdzi się najlepiej, pod kątem rozmiaru i rozstawienia półek.

 

Kolejnym aspektem, który powinno się wziąć pod uwagę przy wyborze mebli ze stali nierdzewnej do restauracji jest łatwość w czyszczeniu. Im mniej trudno dostępnych miejsc oraz zakamarków, w których może gromadzić się brud, tym lepiej. Ze względu na specyfikę pracy na kuchni i konieczność utrzymania porządku oraz regularnego sprzątania jest to niezwykle istotny aspekt, wpływający na komfort pracy wszystkich pracowników.

Źródło: materiał Partnera MK

TAGI
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ