Monday, February 17, 2025
Home / Kuchnia  / 3 pomysły na wiosenne sałatki z bakaliami (przepisy)

3 pomysły na wiosenne sałatki z bakaliami (przepisy)

Co powiesz na zdrową i smaczną sałatkę z ogórków, szpinaku i pieczarek? Oto 3 przepisy na sałatki

sałatka z pieczarkami

Spróbuj doskonałej sałatki z pieczarkami / fot. materiały prasowe Bakalland

Im wyżej świeci słońce na niebie, tym większą ilością nowalijek możemy się cieszyć. Połączenie ich z bogatymi w składniki odżywcze i witaminy bakaliami, spowoduje że każda ze stworzonych sałatek będzie prawdziwą bombą witaminową i smakową. Te przepisy na sałatki na pewno spodobają się Twoim kubkom smakowym

Kiedy myślimy o świeżych, wiosennych warzywach, przychodzą nam na myśl między innymi ogórek, szpinak, sałata czy szczypiorek. Często stanowią one jedynie element ozdobny. Zupełnie niesłusznie. Chcąc je nieco odczarować, warto połączyć je z bakaliami, które zawierają dużo białka i innych substancji odżywczych. Sprawi to, że sałatka może być w pełni zbilansowanym posiłkiem.

Odświeżająca sałatka z ogórkami

Odświeżająca sałatka z ogórkami / fot. materiały prasowe Bakalland

Odświeżająca sałatka z ogórkami / fot. materiały prasowe Bakalland

Składniki:
2 duże ogórki
Mix sałat
1 dojrzałe mango
2 jabłka
100 g Żurawiny Bakalland
100 g Rodzynek bursztynowych Bakalland
200 g Orzechów brazylijskich Bakalland
Łyżeczka miodu
Sól i pieprz
Szczypta chilli

Mix sałat przekładamy do miski, ogórki kroimy według uznania w kostkę lub plasterki, jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy. Następnie dodajemy żurawinę, rodzynki i orzechy. Przystępujemy do zrobienia dressingu: mango obieramy i blendujemy, dodajemy łyżeczkę miodu, sól i pieprz oraz szczyptę chilli. Gotowy dressing dodajemy do sałatki.

Sałatka ze szpinakiem i bakaliowym dressingiem

Sałatka ze szpinakiem i bakaliowym dressingiem / fot. materiały prasowe Bakalland

Sałatka ze szpinakiem i bakaliowym dressingiem / fot. materiały prasowe Bakalland

Składniki:
500 g liści młodego szpinaku
1 gruszka
100 g Słonecznego Trio Bakalland (rodzynka, miechunka, żurawina)
75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
50 g koziego sera
2 łyżki miodu
½ łyżeczki soku z cytryny

Liście szpinaku myjemy i układamy na talerzu, gruszkę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy kozi ser pokrojony w kosteczkę. Bakalie: żurawinę, rodzynki i Złote owoce wkładamy do rondelka, mieszamy z dwiema łyżeczkami miodu i połową łyżeczki soku z cytryny. Dressing gotujemy na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą, następnie dodajemy go do sałatki. Całość dekorujemy połówkami orzechów Chandler.

Chrupiąca sałatka z pieczarkami

Chrupiąca sałata z pieczarkami / fot. materiały prasowe Bakalland

Chrupiąca sałata z pieczarkami / fot. materiały prasowe Bakalland

Składniki:
100 g pieczarek
1 mała sałata
Mały pęczek szczypiorku
100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
Szczypta soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Pieczarki myjemy i kroimy. Smażymy je do momentu, aż puszczą sok. Aby przyspieszyć ten proces, możemy posypać je niewielką ilością soli, następnie myjemy sałatę, kroimy i wykładamy na talerz, dokładamy do niej przestudzone nieco pieczarki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek oraz szczyptę soli. Wszystko delikatnie mieszamy. Na wierzch wysypujemy Chrupiącą sałatkę Bakalland. Sałatkę możemy serwować także z grzankami.

 

Zobacz tez przepisy na letnie sałatki.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ