Sunday, February 16, 2025
Home / Kuchnia  / Pomysły na śniadania z jajkami

Pomysły na śniadania z jajkami

Śniadanie to najważniejszy posiłek, niestety często nie przywiązujemy większej wagi do porannego menu. Zobacz pomysły , oryginalne śniadania z jajkami.

Omlet hiszpański z ziemniakami

Omlet hiszpański z ziemniakami / fot. materiał prasowy

Śniadanie to najważniejszy posiłek, niestety często nie przywiązujemy większej wagi do porannego menu. Powód? Pośpiech. Zobacz pomysły , oryginalne śniadania z jajkami.

Prezentujemy przykładowe propozycje śniadań z jajkami według Grzegorza Łapanowskiego:

Omlet hiszpański z ziemniakami

Omlet hiszpański z ziemniakami

Omlet hiszpański z ziemniakami / fot. materiał prasowy

Składniki:

– 3-4 średnie ziemniaki

– 1 średnia cebula

– Kilka pieczarek

– 4-5 jajek

– 50 ml mleka

– Sos sojowy Kikkoman

– 1-2 ząbki czosnku

– natka pietruszki

– czarny pieprz

– Olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić w cząstki. Ziemniaki można lekko podgotować. Jajka roztrzepać, dodać mleko i posiekaną natkę. Doprawić sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki, roztarty czosnek oraz ziemniaki. Wszystko zrumienić. Zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkami. Następnie masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć omletem. Przykryć patelnię talerzem i przy jego pomocy przewrócić omlet na drugą stronę. Dosmażyć. Omlet można podawać na ciepło lub na zimno.

Pęczak ze szparagami, jajem sadzonym i grzybami

Pęczak ze szparagami, jajem sadzonym i grzybami

Pęczak ze szparagami, jajem sadzonym i grzybami / fot. materiał prasowy

Składniki:

– 100g kaszy pęczak

– ½ pęczka zielonych szparagów

– 2 jaja

– 2 garście pieczarek

– 5 dużych boczniaków

– 1 cebula biała

– natka pietruszki

– 100g masła

– sos sojowy Kikkoman

– TABASCO® Original

Wykonanie:

Ugotować w garnku kaszę pęczak. Pieczarki i boczniaki oczyścić i pokroić (pieczarki w cząstki, a boczniaki w ok. 2cm paski). Cebulę posiekać w drobną kostkę. Szparagi umyć dokładnie pod bieżącą wodą, obrać z łusek, odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na ok. 4cm kawałki. Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę, aż będzie skarmelizowana. Zdjąć z patelni i usmażyć pieczarki, następnie zdjąć je z patelni i usmażyć boczniaki. Pod koniec smażenia dodać pieczarki, cebulę, szparagi i dusić, aż szparagi będą miękkie. Dodać uprzednio ugotowany pęczak, doprawić sosem sojowym Kikkoman, sosem TABASCO® i posypać natką pietruszki. Po zdjęciu dania z patelni, usmażyć na niej dwa jajka sadzone i podawać razem z kaszą.

Omlet z kolendrą prawie po japońsku

Omlet z kolendrą prawie po japońsku

Omlet z kolendrą prawie po japońsku / fot. materiał prasowy

Składniki:

– 1 porcja

– 2-3 jajka

– 1 ząbek czosnku

– Sos sojowy Kikkoman

– TABASCO® Original

– kawałek korzenia imbiru

– pół łyżeczki soku z cytryny

– łyżeczka oleju sezamowego

– świeża kolendra

– czarny pieprz

Wykonanie:

Kolendrę i czosnek drobno posiekać. Jajka rozbić w misce uważając jednak aby się nie spieniły. Dodać do nich zioła, kilka kropel sosu sojowego, utarty imbir i resztę składników. Przyprawić do smaku czarnym pieprzem. Wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i wylać na patelnię cienką warstwę masy. Omlet smażyć na niewielkim ogniu do momentu aż się zetnie. Spód jednak nie powinien się zrumienić. Przy pomocy pałeczek lub płaskiej łyżki zwinąć omlet w płaski rulon, odsunąć na brzeg patelni i na odsłoniętą część patelni wlać następną cienką warstwę i powtórzyć rolowanie. Omlet powinien mieć średnicę około 4 cm. Gotowy rulon pokroić w grube plastry i podawać z sosem sojowym.

(źródło: materiał prasowy)
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ