Pomysły na śniadania z jajkami
Śniadanie to najważniejszy posiłek, niestety często nie przywiązujemy większej wagi do porannego menu. Zobacz pomysły , oryginalne śniadania z jajkami.

Omlet hiszpański z ziemniakami / fot. materiał prasowy
Śniadanie to najważniejszy posiłek, niestety często nie przywiązujemy większej wagi do porannego menu. Powód? Pośpiech. Zobacz pomysły , oryginalne śniadania z jajkami.
Prezentujemy przykładowe propozycje śniadań z jajkami według Grzegorza Łapanowskiego:
Omlet hiszpański z ziemniakami
Składniki:
– 3-4 średnie ziemniaki
– 1 średnia cebula
– Kilka pieczarek
– 4-5 jajek
– 50 ml mleka
– Sos sojowy Kikkoman
– 1-2 ząbki czosnku
– natka pietruszki
– czarny pieprz
– Olej do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Pieczarki oczyścić i pokroić w cząstki. Ziemniaki można lekko podgotować. Jajka roztrzepać, dodać mleko i posiekaną natkę. Doprawić sosem sojowym Kikkoman i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki, roztarty czosnek oraz ziemniaki. Wszystko zrumienić. Zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Wymieszać dokładnie z jajkami. Następnie masę wyłożyć na rozgrzaną patelnię, wyrównać wierzch i smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy całość prawie się zetnie, podważyć brzegi i poruszyć omletem. Przykryć patelnię talerzem i przy jego pomocy przewrócić omlet na drugą stronę. Dosmażyć. Omlet można podawać na ciepło lub na zimno.
Pęczak ze szparagami, jajem sadzonym i grzybami
Składniki:
– 100g kaszy pęczak
– ½ pęczka zielonych szparagów
– 2 jaja
– 2 garście pieczarek
– 5 dużych boczniaków
– 1 cebula biała
– natka pietruszki
– 100g masła
– sos sojowy Kikkoman
– TABASCO® Original
Wykonanie:
Ugotować w garnku kaszę pęczak. Pieczarki i boczniaki oczyścić i pokroić (pieczarki w cząstki, a boczniaki w ok. 2cm paski). Cebulę posiekać w drobną kostkę. Szparagi umyć dokładnie pod bieżącą wodą, obrać z łusek, odłamać zdrewniałe końcówki i pokroić na ok. 4cm kawałki. Na patelni, na maśle podsmażyć cebulę, aż będzie skarmelizowana. Zdjąć z patelni i usmażyć pieczarki, następnie zdjąć je z patelni i usmażyć boczniaki. Pod koniec smażenia dodać pieczarki, cebulę, szparagi i dusić, aż szparagi będą miękkie. Dodać uprzednio ugotowany pęczak, doprawić sosem sojowym Kikkoman, sosem TABASCO® i posypać natką pietruszki. Po zdjęciu dania z patelni, usmażyć na niej dwa jajka sadzone i podawać razem z kaszą.
Omlet z kolendrą prawie po japońsku
Składniki:
– 1 porcja
– 2-3 jajka
– 1 ząbek czosnku
– Sos sojowy Kikkoman
– TABASCO® Original
– kawałek korzenia imbiru
– pół łyżeczki soku z cytryny
– łyżeczka oleju sezamowego
– świeża kolendra
– czarny pieprz
Wykonanie:
Kolendrę i czosnek drobno posiekać. Jajka rozbić w misce uważając jednak aby się nie spieniły. Dodać do nich zioła, kilka kropel sosu sojowego, utarty imbir i resztę składników. Przyprawić do smaku czarnym pieprzem. Wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i wylać na patelnię cienką warstwę masy. Omlet smażyć na niewielkim ogniu do momentu aż się zetnie. Spód jednak nie powinien się zrumienić. Przy pomocy pałeczek lub płaskiej łyżki zwinąć omlet w płaski rulon, odsunąć na brzeg patelni i na odsłoniętą część patelni wlać następną cienką warstwę i powtórzyć rolowanie. Omlet powinien mieć średnicę około 4 cm. Gotowy rulon pokroić w grube plastry i podawać z sosem sojowym.