Pomidorowa na lato!
Uprawiane już od 8 tysięcy lat i rozpowszechnione na całym świecie, nadają się do wszelkiego rodzaju potraw. O czym mowa? Oczywiście o pomidorach! Polacy uwielbiają zupy z ich udziałem w roli głównej. Nasz Szef Kuchni

Pomidorowa na lato / fot. fotolia
Uprawiane już od 8 tysięcy lat i rozpowszechnione na całym świecie, nadają się do wszelkiego rodzaju potraw. O czym mowa? Oczywiście o pomidorach! Polacy uwielbiają zupy z ich udziałem w roli głównej. Nasz Szef Kuchni przygotował dla Was tradycyjną propozycję na zupę pomidorową z makaronem.
Składniki:
– Międzybrodzki Makaron świderek – 250g
– wywar kostno-jarzynowy – 2l
– pomidory z puszki krojone – 1 puszka ok. 400g
– koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
– sól, pieprz do smaku
– kwaśna śmietana 18% – 150ml
– Marchew
– Seler
– natka pietruszki
Wykonanie:
Międzybrodzki Makaron świderek gotujemy według zaleceń na opakowaniu Na wolnym ogniu gotujemy wywar z kości i pokrojonych w kostkę warzyw Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Śmietanę należy zahartować gorącą zupą (do śmietany dodać parę łyżek gorącej zupy i wymieszać), całość połączyć ze sobą. Następnie gotujemy makaron, hartujemy go zimną wodą i dokładnie odcedzamy. Na talerzu łączymy makaron z zupą i posypujemy siekaną natką pietruszki.
Źródło: materiał prasowy