Sunday, August 1, 2021
Home / Inne  / Uncategorized  / Pomidorowa na lato!

Pomidorowa na lato!

Uprawiane już od 8 tysięcy lat i rozpowszechnione na całym świecie, nadają się do wszelkiego rodzaju potraw. O czym mowa? Oczywiście o pomidorach! Polacy uwielbiają zupy z ich udziałem w roli głównej. Nasz Szef Kuchni

Pomidorowa na lato

Pomidorowa na lato / fot. fotolia

Uprawiane już od 8 tysięcy lat i rozpowszechnione na całym świecie, nadają się do wszelkiego rodzaju potraw. O czym mowa? Oczywiście o pomidorach! Polacy uwielbiają zupy z ich udziałem w roli głównej. Nasz Szef Kuchni przygotował dla Was tradycyjną propozycję na zupę pomidorową z makaronem.

Pomidorowa na lato

Pomidorowa na lato / fot. fotolia

Składniki:

– Międzybrodzki Makaron świderek – 250g

– wywar kostno-jarzynowy – 2l

– pomidory z puszki krojone – 1 puszka ok. 400g

– koncentrat pomidorowy – 2 łyżki

– sól, pieprz do smaku

– kwaśna śmietana 18% – 150ml

– Marchew

– Seler

– natka pietruszki

Wykonanie:

Międzybrodzki Makaron świderek gotujemy według zaleceń na opakowaniu Na wolnym ogniu gotujemy wywar z kości i pokrojonych w kostkę warzyw Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Śmietanę należy zahartować gorącą zupą (do śmietany dodać parę łyżek gorącej zupy i wymieszać), całość połączyć ze sobą. Następnie gotujemy makaron, hartujemy go zimną wodą i dokładnie odcedzamy. Na talerzu łączymy makaron z zupą i posypujemy siekaną natką pietruszki.

Źródło: materiał prasowy

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach