Pomarańczowe cupcake z migdałami
Prawdziwy cupcake wygląda równie słodko jak smakuje. Miasto Kobiet poleca przepis na pomarańczowe cupcake z migdałami!

cupcake z owocami migdaly
Prawdziwy cupcake wygląda równie słodko jak smakuje. Miasto Kobiet poleca przepis na pomarańczowe cupcake z migdałami!

Prawdziwy cupcake wygląda równie słodko jak smakuje. Miasto Kobiet poleca przepis na pomarańczowe cupcake z migdałami, fot. Theresa Iovcheva, sxc.hu
Cupcake to słodka odmiana muffinek. Pastelowe babeczki uwielbiają dzieci i ich mamy. Dlatego latem Miasto Kobiet poleca Wam muffinkowe przepisy i własne eksperymenty kulinarne. Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na cupcake pomarańczowy z migdałami. Jest pyszny, sycący i wygląda równie słodko jak smakuje.
Składniki na 12 cupcake:
sok pomarańczy wyciśnięty z 1 pomarańczy
6 łyżek dżemu pomarańczowego
skórka starta z jednej pomarańczy
120g masła
120g cukru
240g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
Krem oraz dekoracja cupcake:
70g miękkiego masła
100g cukru pudru
1 łyżka soku pomarańczowego
plasterki pomarańczy
Jak zrobić pomarańczowe cupcake z migdałami:
Sypkie składniki, czyli mąkę, sodę, i proszek do pieczenia mieszamy razem. W osobnej misce ubijamy przez 10 minut masło, cukier i jajka. Łączymy wszystkie składniki i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy sok pomarańczowy (wlewamy go bardzo powoli), dżem i skórkę pomarańczową.
Ciasto przekładamy do silikonowych formek na muffinki lub formy wyłożonej papierowymi miseczkami i pieczemy w temperaturze 160oC przez około 25 minut.
Kiedy cupcake spokojnie stygną, możemy zacząć przygotowywać krem do dekoracji. Ucieramy masło na puch (do białości). Dodajemy cukier i łyżkę soku pomarańczowego. Wyciskamy przez tubę krem na babeczki, dekorujemy startą skórką pomarańczową, plasterkami pomarańczy i/ lub migdałami.
Sprawdź także słodkie propozycje kulinarne Doroty Świątkowskiej, autorki bloga Moje Wypieki www.mojewypieki.blox.pl – WIZAŻ ZE SMAKIEM > >