Polędwiczka z musem truskawkowym
Jędrna, soczysta, aromatyczna polędwiczka i na dodatek z musem truskawkowym - dzisiejsza propozycja od bloga kulinarnego Gry Kuchenne.
Fajnie zjeść coś dobrego na obiad. A jeśli to coś wygląda i smakuje naprawdę imponująco, a jego przygotowanie trwa dosłownie kwadrans? Wtedy wygrywamy podwójnie. Więc dzisiaj jędrna, soczysta polędwica z sosem ze świeżych truskawek z dodatkiem mięty. W towarzystwie dzikiego ryżu. U nas jak zwykle dość krwista, bo mamy słabość do takiego mięsa, ale uspokajamy – kilka minut więcej w piekarniku załatwi sprawę. Czy ją polubicie? Nie mamy, co do tego żadnych wątpliwości.
POLĘDWICZKA Z SOSEM TRUSKAWKOWO-MIĘTOWYM
Składniki dla 3 osób
– Polędwiczka wieprzowa (średniej wielkości, około 400 gram)
– Sól, pieprz, czosnek, tymianek i rozmaryn
– Oliwa z oliwek
– Odrobina oleju (do podsmażenia)
– Kilkanaście truskawek bez szypułek
– Garść listków świeżej mięty
– Ocet balsamiczny
– Ulubione dodatki: ryż, ziemniaki, kasza
Przygotowanie polędwiczki
1. Myjemy polędwicę i odcinamy delikatnie tłuste części, tak, żeby nie uszkodzić mięsa.
2. Posypujemy ją z obu stron solą, czosnkiem, świeżo mielonym pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Najlepiej zrobić to na folii aluminiowej.
3. Polewamy małą ilością oliwy z oliwek i kilkoma kroplami octu balsamicznego i wcieramy wszystko w mięso, a następnie pozostawiamy na chwilę do zamarynowania.
4. Rozgrzewamy mocno patelnię z odrobiną oleju.
5. Podsmażamy polędwiczkę na lekko rumiany kolor z każdej strony. Całość trwa niecałe dwie minuty.
6. Obsmażoną wkładamy do folii aluminiowej wraz z olejem, który został na patelni i zawijamy folię pozostawiając niewielki dopływ powietrza.
7. Pieczemy w brytfance w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni od 10 do 17 minut, w zależności od stopnia wysmażenia mięsa jaki preferujemy.
Przygotowanie sosu
W blenderze miksujemy na gładko kilkanaście truskawek, garść listków mięty i doprawiamy wedle uznania octem balsamicznym.
Podajemy od razu, pokrojoną w plastry, z dzikim ryżem, pieczonymi ziemniaczkami, kaszą, albo tym, co akurat mamy pod ręką. Jeżeli mus truskawkowy jakoś nas nie przekonuje, polędwiczka doskonale smakuje też z bazyliowym pesto albo sosem jogurtowo – czosnkowym.
Smacznego!
***
„Gry Kuchenne” to blog bardzo kucharski. Jego krakowscy autorzy, Magda i Daniel, mają razem 65 lat i jak sami mówią gotowanie to dla nich ogromna przyjemność, wspaniały relaks i nieustanne wyzwania. Gotują dla siebie nawzajem, dla rodziny, dla przyjaciół, czasem z okazji, a najczęściej bez.
Kuchnia to dla nich miejsce w którym na wszystkie chwyty są dozwolone, byle tylko nie zabrakło wyobraźni, smaku, pasji i szczypty miłości. Na łamach „Miasta Kobiet” będą dzielić się tradycyjnymi przepisami, ale także nowatorskimi i autorskimi recepturami, które sami stworzyli.
Nie zabraknie starej, dobrej klasyki, nietypowych smaków, inspirujących pomysłów, jedzeniowych rytuałów, wkładania obiektywu do talerza i solidnej dawki poczucia humoru. Bo według nich, właśnie o to w tym wszystkim chodzi.
Zapraszamy do śledzenia cyklu, odwiedzenia ich strony www.grykuchenne.pl oraz polubienia profilu na FB www.facebook.com/grykuchenne Gwarantujemy, że będzie pysznie.
Tochka Market 12 listopada, 2019
… [Trackback]
[…] Find More on to that Topic: miastokobiet.pl/poledwiczka-z-musem-truskawkowym/ […]
market research market 13 listopada, 2019
… [Trackback]
[…] Find More here to that Topic: miastokobiet.pl/poledwiczka-z-musem-truskawkowym/ […]
kristal qq 26 listopada, 2019
… [Trackback]
[…] Read More on on that Topic: miastokobiet.pl/poledwiczka-z-musem-truskawkowym/ […]
Homepage 6 stycznia, 2020
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: miastokobiet.pl/poledwiczka-z-musem-truskawkowym/ […]