Monday, November 29, 2021
Home / Kuchnia  / Pogoda dla smakoszy

Pogoda dla smakoszy

Jak Polska długa i szeroka, latem celebrujemy jedzenie, podglądamy przy pracy kucharzy i blogerów kulinarnych, uczymy się zasad zdrowego żywienia, promujemy lokalne smaki.

Jak Polska długa I szeroka, latem celebrujemy jedzenie, podglądamy przy pracy kucharzy i blogerów kulinarnych, uczymy się zasad zdrowego żywienia, promujemy lokalne smaki.

Jak Polska długa I szeroka, latem celebrujemy jedzenie, podglądamy przy pracy kucharzy i blogerów kulinarnych, uczymy się zasad zdrowego żywienia, promujemy lokalne smaki. / fot. kuchennewariacje.pl

Jak Polska długa i szeroka, latem celebrujemy jedzenie, podglądamy przy pracy kucharzy i blogerów kulinarnych, uczymy się zasad zdrowego żywienia, promujemy lokalne smaki. Okazuje się, że festiwal można zrobić nawet na cześć mleka (21 czerwca w Sandomierzu), Zalewajki (22 czerwca w Radomsku) czy Karpia (5-7 lipca w zatorze). Prezentujemy kilka tych, których opuścić nie wolno.

Jak Polska długa I szeroka, latem celebrujemy jedzenie, podglądamy przy pracy kucharzy i blogerów kulinarnych, uczymy się zasad zdrowego żywienia, promujemy lokalne smaki.

Jak Polska długa I szeroka, latem celebrujemy jedzenie, podglądamy przy pracy kucharzy i blogerów kulinarnych, uczymy się zasad zdrowego żywienia, promujemy lokalne smaki. / fot. kuchennewariacje.pl

Małopolski Festiwal Smaku

W Małopolsce nasze podniebienia rozpieszczamy przez całe wakacje. Pierwszy półfinał dziesiątej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku – w Wieliczce (8 czerwca). Kolejne przystanki to Wadowice (15 czerwca), Oświęcim (12 czerwca), Tarnów (29 czerwca), Miechów (6 lipca), Nowy Targ (13 lipca), Stary Sącz (20 lipca) oraz wielki finał w Krakowie na pl. Wolnica. Każde z miast będzie zachwycać i czarować przysmakami. Uczestnicy festiwalu będą oceniani zarówno przez profesjonalne jury, jak i przez publiczność, wybierającą w plebiscycie najlepsze produkty w czterech kategoriach: „Tradycyjne specjały”, „Smakołyki z legendą”, „Ekologiczne przysmaki” oraz „Jak u mamy”. Wielki Finał, 24-25 sierpnia, Kraków, pl. Wolnica

Ogólnopolski Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych

Twórcy festiwalu zorganizowali go, by ratować tradycję serowarstwa i powrócić do naturalnych smaków, które niektórzy z nas pamiętają jeszcze z dzieciństwa. W programie m.in. konkurs na najlepszy ser oraz produkt serowo-mleczny – szansa na spróbowanie różnych gatunków sera, twarogu i… piwa. Będzie można nauczyć się robienia jogurtu w warunkach domowych, poznać sposoby wykorzystywania sera oraz posłuchać opowieści o tym, jak powstają twarogi i sery, a także spróbować zupy serowej, niepasteryzowanego piwa, miodów czy podpiwku. 13 czerwca, Lidzbark Warmiński

Festiwal cydru

Zwany kiedyś jabłecznikiem cydr zyskuje ostatnio w Polsce dużą popularność. Doskonale wpasowuje się w trend spożywania lekkich napojów alkoholowych, tak lubianych przez nas latem. Organizatorzy zapowiadają, że będzie można próbować cydrów w wydaniu szampańskim, słodkim i klarownym. 21 czerwca, Warszawa, Mysia 3

Najedzeni Fest

Piąta edycja cieszącego się wielką popularnością wśród krakowian Najedzeni Fest – kiermaszu połączonego z pokazami i warsztatami, tym razem przebiegnie pod hasłem „Lokalnie”. Wystawią się nie tylko – jak na tradycyjnych jarmarkach kulinarnych – producenci żywności, ale także blogerzy i pasjonaci gotowania. Nic tylko przyjść nad Wisłę, kupić kawałek domowej tarty z botwinką albo ciasta z porzeczkami i rozsiąść się na leżakach. 22 czerwca, Kraków, Forum Przestrzenie

Sloow Food Festival 

To już druga edycja kulinarnego festiwalu na sopockim molo. Bilet kosztuje jedynie 5 zł, a degustować można do woli m.in. „sopockiego śledzika”. Organizatorzy zapowiadają też gratkę dla smakoszy kuchni międzynarodowej. 28-29 czerwca, Sopot

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku

Poznański rynek w drugiej połowie wakacji będzie zachwycał smakami i zapachami m.in. poznańskich kluch, biłgorajskich pirogów i wędzonych ryb. Dzięki różnorodności potraw każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Liczne kramy będą pełne bretońskich ostryg, francuskich oliwek i suszonych pomidorów. 14 -17 sierpnia, Poznań

(KS)

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach