Pod niebem Libanu
Romantyczna kolacja w stylu "Opowieści z tysiąca i jednej nocy" to idealna propozycja na Walentynki. Fenicja zaprasza na najlepszą kuchnię libańską w stolicy
Romantyczna kolacja w stylu „Opowieści z tysiąca i jednej nocy” to idealna propozycja na Walentynki. Fenicja zaprasza na najlepszą kuchnię libańską w stolicy
„Fenicja” to sieć restauracji libańskich barów, której lokale usytuowane są w trzech dzielnicach Warszawy: w centrum przy ul. Świętokrzyskiej 32 – naprzeciwko Pałacu Kultury, na Saskiej Kępie nieopodal Ronda Waszyngtona- przy ul. Francuskiej 41 i Francuskiej 31 oraz na Ursynowie – obok Kościoła św. Tomasza Apostoła przy ul. Dereniowej 12.
„Fenicja” specjalizuje się w serwowaniu najlepszych specjałów kuchni libańskiej oraz śródziemnomorskiej. Swoim menu obejmuje duży zakres dań wegetariańskich i mięsnych, zarówno na miejscu, jak i również na wynos lub w dostawie. W repertuarze restauracji znajdują się przystawki w postaci wegetariańskich past i serków przyrządzanych z oliwą, wołowego tataru libańskiego oraz jagnięcych kiełbasek. Dodatkowo w jadłospisie proponowane są: zestawy wegetariańskich sałatek ze świeżych warzyw, przyprawionych tradycyjnie czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą, a także sałatki dla amatorów dań mięsnych i rybnych z grillowanym kurczakiem, tuńczykiem czy owocami morza. Naszą specjalnością są przyrządzane na grillu lawowym mięsa-Maszełłe (Lahme Miszłłije, Kafta Miszłłije, Szysz Tałuk, fehita), Mergeuz, Shaorma i zachwalany jako najlepszy w mieście Falafel. Ponadto karta dań obejmuje również pizze libańskie oraz specjały kuchni półwyspu Iberyjskiego: pasty oraz pizze zarówno wegetariańskie, mięsne jak i z owocami morza.
„Fenicja” poleca również napoje bezalkoholowe zimne: soki z naturalnych owoców, soki libańskie z Mango i Guavy, koktajle ze świeżych owoców Mango, Avocado oraz napój z jogurtu naturalnego ayran; ciepłe: herbata po libańsku z cynamonem, kardamonem, Carcade, iz’aan serwowana w orientalnych czajnikach i szklaneczkach, kawa po libańsku czarna drobno mielona z aromatycznym kardamonem podawana w tygielku i orientalnych filiżankach, a także piwo po libańsku, wyborne czerwone, białe i różowe wino z najlepszych winnic ze słonecznej doliny Bekaa na wschodzie Lianu, ARAK i inne alkohole.
W lokalu w centrum znajduje się wydzielona sala dla palaczy, gdzie można również zasmakować w fajce wodnej (sheesha) – przygotowanej z aromatycznym tytoniem owocowym.
Kulinarną podróż po specjałach kuchni libańskiej można też przenieść na ulice Warszawy; na wynos można zakupić falafel, tortillę, fahitę, kaftę, philadelphię, hummus, bakłażan, kebab z kurczaka jak i w.-barani, ayran i inne napoje.
Wszystko przygotowane zgodnie z oryginalną recepturą oraz co najważniejsze z oryginalnymi przyprawami, oliwą i musem z sezamu specjalnie sprowadzonymi do poszczególnych rodzajów specjałów libańskiej kuchni.
Fenicja
ul. Świętokrzyska 32 (vis-à-vis Pałacu Kultury)
pn. – sob. 10:00 – 24:00
ndz. 11:00 – 24:00
ul.Francuska 31
pn. -sob. od 10:00 do 23:00
ndz. 11:00-22:00
ul. Francuska 41
pn. -pt. od 10:00 do 23:00
sob. 10:00 do 22:00
ndz. 12:00-22:00
ul. Dereniowa 12
pn. -czw. od 10:00 do 24:00
pt. – sob. 11:00-02:00
ndz. 11:00-22:00