Placuszki marokańskie
Przesiąknięta wpływami arabskimi kuchnia marokańska jest prosta, zdrowa i aromatyczna. Wypróbuj placki cynamonowe z kaszy manny - wegetariański przysmak i źródło tryptofanu

Placuszki cynamonowe - wegetariańskie danie na jesienne popołudnie

Placuszki cynamonowe - wegetariańskie danie na jesienne popołudnie
Cynamonowe placuszki z kaszy manny pokochają nie tylko miłośnicy orientalnych smaków, ale też weganie i wegetarianie, dla których kasza manna jest ważnym źródłem tryptofanu (jednego z aminokwasów egzogennych)
Przesiąknięta wpływami śródziemnomorskimi i arabskimi kuchnia marokańska jest prosta, zdrowa i niezwykle aromatyczna. Wypróbuj błyskawiczne placki cynamonowe z kaszy manny – wegetariański przysmak i źródło tryptofanu
Składniki:
15dkg kaszy manny
pół litra mleka
2 jajka
3 łyżki cynamonu
3 łyżki oleju
cukier puder
Sposób wykonania:
Podgrzać mleko w garnku na średnim ogniu. Następnie wsypać kaszę i ciągle mieszając (tak, aby nie powstały grudki) gotować przez około 10 minut. Zdjąć garnek z ognia i studzić przez 3 minuty. Dodać jajka, cynamon. Dokładnie wymieszać i wlać do dużej prostokątnej blaszki o niskich brzegach. Wygładzić powierzchnię masy i pozostawić do ostygnięcia. Gdy kasza stężeje, pokroić na prostokątne kawałki i smażyć na patelni. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem i cynamonem.
Smacznego!