Home / Styl życia  / Kuchnia  / Placki z cukinią i szczypiorkiem

Placki z cukinią i szczypiorkiem

Przepis na placki z cukinią i szczypiorkiem autorstwa Roberta Muzyczki, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Latem nasza dieta powinna składać się z lekkostrawnych posiłków. Tłuste, ciężkie potrawy zastąpmy lekkimi daniami na bazie sezonowych warzyw i owoców. Skorzysta na tym nasza sylwetka, organizm i samopoczucie. Przedstawiamy 4 propozycje kulinarne na lekkie i smaczne potrawy. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, idealne na letnie upały!

Placki z cukinią i szczypiorkiem

Składniki:

– ziemniaki – 5 średnich sztuk

– młoda cukinia

– 1 pęczek szczypiorku

– 2 jajka

– 4 łyżki mąki

– olej

– sos czosnkowy Tarsmak

– sól, pieprz do smaku

Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce na drobnym oczku, a cukinię razem ze skórką na grubym. Dodać pokrojony szczypiorek, jajka i mąkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Usmażyć na oleju niewielkie placuszki na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym Tarsmak.

 Źródło: materiał prasowy

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach