Pizza na cienkim cieście
Margherita, Quattro Stagioni czy Neapolitana, Hawajska i Quattro Formaggi - odpowiedni przepis na pizze gwarantuje nieziemską ucztę
Margherita, Quattro Stagioni czy Neapolitana, Hawajska i Quattro Formaggi – odpowiedni przepis na pizze gwarantuje nieziemską ucztę… w domu!
Choć pizza to symbol kuchni włoskiej, prawdopodobnie Margaritą zajadali się już starożytni Grecy. Dziś pizza Hawajska, Quattro Stagioni czy Neapolitana to hity restauracyjnych dostaw na telefon. Cieplutka pizza na cienkim cieście z ulubionymi dodatkami nie musi jednak pochodzić z pobliskiej pizzerii. I zwłaszcza nocą, kiedy kaloryczne potrawy smakują najbardziej, a dostawcy pizzy smacznie śpią, dobrze jest się zatroszczyć o mąkę, oliwę i trochę drożdży, które pozwolą szybko i skutecznie – zrobić własną pizzę!
Składniki na ciasto na pizzę:
600 g mąki
50-60 g drożdży
6 łyżek oliwy
Szklanka ciepłego mleka z wodą w równych proporcjach
1,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. Drożdże rozrobić z cukrem, wlać do mąki. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę i trochę mleka z wodą. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając płyn. Zagniatać ok. 10 min. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto w zależności od upodobań można rozwałkować na blasze na cienki placek lub umieścić w specjalnej formie do pizzy.
Sos pomidorowy:
4-5 pomidorów
Łyżka oliwy
Łyżka bazylii lub oregano
Sól
Pomidory parzyć we wrzątku kilka sekund, następnie zdjąć skórkę. Rozkroić, usunąć pestki i sok. Miąższ pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnię dodając oliwę i przyprawy. Smażyć aż sok całkowicie wyparuje, a pomidory się rozpadną. Odstawić do ostudzenia
Sos rozsmarować na rozwałkowanym cieście, położyć dodatki (wg upodobania). Posypać startym żółtym serem, na brzegach pizzy można ułożyć kawałki mozzarelli. Piec w temperaturze 180 °C ok. 20 min.