Pizza Calzone na Walentynki i nie tylko…
A może by tak w Walentynkowy wieczór zaskoczyć Ukochanego własnoręcznie wykonaną pizzą? Mamy superprzepis od Karoliny Antoniszyn, autorki bloga Sweet and Chili www.sweetandchili.wordpress.com.
A może by tak w Walentynkowy wieczór zaskoczyć Ukochanego własnoręcznie wykonaną pizzą? Mamy superprzepis od Karoliny Antoniszyn, autorki bloga Sweet and Chili www.sweetandchili.wordpress.com.
Składniki:
– 500 g mąki
– 25 g drożdży
– 150 ml wody
– pół szklanki oliwy z oliwek extra vergine
– 4-5 pomidorów
– 200 g sera mozzarella
– 150 g czarnych oliwek
– 2 cebule
– 2 łyżki posiekanej bazylii
– sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Z mąki usypać kopczyk i zrobić w nim wgłębienie. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, wlać do wgłębienia w mące wraz z oliwą z oliwek i szczyptą soli. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Na patelni podsmażyć na oliwie cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać pokrojone w grubą kostkę pomidory i smażyć, aż całość odrobinę odparuje, dodać pokrojone oliwki oraz bazylię. Doprawić sola i pieprzem. Po lekkim przestygnięciu dodać pokrojony w kosteczki ser mozzarella.
Ciasto podzielić na kilka porcji (z tej ilości ciasta zrobiłam 5 dużych pierogów), każdą z nich cienko rozwałkować, a następnie nakładać po kilka łyżek farszu. Całość skleić na kształt pieroga. Piec w 240 stopniach przez 20 minut.
***
Blogerka o przepisie:
Pizza ta jest wynikiem tradycji pieczenia chleba z dodatkami na całym półwyspie Apenińskim. Baza – czyli ciasto – jest zawsze taka sama. Jednak pierożki w różnych rejonach kraju różnią się nadzieniem, które jest przyrządzane z lokalnie dostępnych składników. W przypadku mojego przepisu są to świeże pomidory, oliwki, cebula oraz ogromna ilość bazylii. A Wy czym nadziejecie swoją?
Zapraszamy: www.sweetandchili.wordpress.com