Home / Styl życia  / Kuchnia  / Pijak – przepis na ciasto

Pijak – przepis na ciasto

Przepis na dobrego pijaka jest prosty: duża ilość rumu, wódki

pijak przepis

pijak

pijak przepis

Przepis na ciasto pijak jest prosty: duża ilość rumu, wódki... i masy kajmakowej

Przepis na dobrego pijaka jest prosty: duża ilość rumu, wódki… i masy kajmakowej. Upojne ciasto rozweseli nawet najbardziej ponure towarzystwo.

Ważna rocznica, uroczystość rodzinna, ślub? Nic tak nie przypadnie do gustu gościom jak pijak – suto zakrapiana propozycja Miasta Kobiet na rozruszanie imprezy. Upojne ciasto rozweseli nawet najbardziej ponure towarzystwo. A przepis na dobrego pijaka jest prosty: duża ilość rumu, wódki… i masy kajmakowej. I jak Wam się podoba?

Biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki
¼ szklanki suchego maku
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 puszka masy kajmakowej (najlepiej Gostyń)
1 kostka dobrego masła
Sok z jednej cytryny
2 łyżki rumu lub wódki

Na wierzch:
2 paczki herbatników Leibnitz
Rum
Cukier puder
Sok z cytryny

Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, a na koniec mak i wszystko delikatnie wymieszać. Piec w temp. 170-180 °C przez 30 – 45 min. Ostudzić.
Masa:
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, następnie połączyć z kajmakiem. Na koniec dodać sok z cytryny i alkohol. Gotową masę rozsmarować równomiernie na biszkopcie.
Wierzch:
Rum nalać do płaskiego niewysokiego naczynka, po czym maczać w nim herbatniki tak aby równomiernie nasiąkły alkoholem. Delikatnie układać je na masie kajmakowej, pilnując aby się nie rozpadły. Przygotować lukier, delikatnie rozprowadzić dość grubą warstwą na herbatnikach. Przed podaniem schłodzić ciasto w lodówce.

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach