Pierogi ze szpinakiem i fetą
Agata Gregorowicz, autorka bloga Dietetyczne fanaberie www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com poleca pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i fetą.
Agata Gregorowicz, autorka bloga Dietetyczne fanaberie www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com poleca pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i fetą.
Składniki na ciasto:
– 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka do podsypywania
– 180 ml bardzo cieplej wody
– 1 łyżka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka oliwy
Składniki na wypełnienie:
– 500 g mrożonego szpinaku
– 5 dużych ząbków czosnku
– 30 g sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu
– 80 g chudego, mielonego twarogu
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/3 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Rozpocznij od przygotowania farszu. Rozmroź szpinak i bardzo dokładnie odciśnij go z wody. Do szpinaku dodaj przyprawy, twaróg oraz wciśnij czosnek. Całość mieszaj dokładnie, a na końcu dodaj pokruszony ser feta.
Gdy nadzienie jest już gotowe, możesz przejść do zagniatania ciasta. Na stolnicę wysyp pełnoziarnistą mąkę i tymianek, stopniowo dodaj bardzo ciepłą wodę, a na końcu odrobinę oliwy. Zagnieć ciasto, powinno być raczej luźne.
Przed rozwałkowaniem stolnicę należy porządnie podsypać mąką – możesz użyć oczywiście zwykłej mąki pszennej. Ciasto rozwałkuj na 2-3 mm placek i sporą szklanką wytnij koła, na które nakładaj porcje szpinakowego nadzienia i zlepiaj. Gotowe pierogi ułóż na ściereczce lub podsypanej mąką stolnicy. Gotuj w osolonej wodzie około 5 minut.
Autorka o sobie:
Jestem studentką trzeciego roku dietetyki, dostając się na te studia spełniłam jedno z wielu moich marzeń. Uwielbiam kiedy w moim życiu dużo się dzieje i codziennie mogę się realizować w wielu aspektach. Blog Dietetyczne fanaberie powstał naprawdę całkiem przypadkiem, łącząc moją miłość do jedzenia i dietę.
Zapraszamy: www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com