Pierogi waniliowe z jagodami
Jest z nimi trochę zabawy. Ale nie czarujmy się kto nie lubi pierogów. To co zabieramy się za lepienie.

fot. Ring The Belly
Pierogi waniliowe z jagodami
CO BĘDZIE CI POTRZEBNE? (PRZEPIS NA 30 PIEROGÓW)
– 2 szklanki mąki pszennej tortowej
– jedna szklanka wrzątku
– jedna laska wanilii
– dwie łyżki masła lub oleju kokosowego
– 30dag jagód
– 3 duże łyżki cukru
czas przyrządzenia: 40min, stopień trudności 4/6
JAK PRZYGOTOWAĆ PIEROGI?
Jagody wsyp do miski i zalej zimną wodą. Przemieszaj je dłonią i zbierz wszystkie listki i gałązki, kóre wypłyną na wierzch. Jagody odcedź i posyp cukrem.
Przygotuj ciasto. Zmieszaj ze sobą mąkę, wrzątek i masło. Dodaj również miąższ z przeciętej na pół (wdłóż) laski wanilii. Używaj tylko naturalnej wanilii, jeśli masz w pod ręką aromat – najlepiej go wyrzuć.
Ciasto zagnieć dokładnie i rozwałkuj na kilka mm grubości. Wycinaj szklanką kólka. Ciasto, które pozostanie zagnieć ponownie i powtórz czynność, aż wykorzystasz całe. Na wycięte kółka nakładaj jagody, brzegi zwilż wodą i zaklejaj zaciskając mocno boki. Gdy ulepisz wszystkie pierogi wrzuć je na wrzątek z odrobiną oliwy. Gotuj, aż wypłyną na wierzch.
***
Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.
Zapraszamy na www.ringthebelly.com