Piernikowe muffinki z suszonymi śliwkami oraz orzechami włoskimi
Tym razem jednak piernik przedkładany musem śliwkowym rozłóżmy na podstawowe składniki, dodajmy do tego szczyptę nowości wraz z orzechami włoskimi i podajmy go na nowo, jako muffinki piernikowe z suszonymi śliwkami oraz orzechami.

Piernikowe muffinki z suszonymi śliwkami oraz orzechami włoskimi / fot. Grzegorz Targosz
W świątecznej kuchni na pewno nie powinno zabraknąć wypieków i słodkości. Zapach, jaki rozchodzi się podczas takiego pieczenia po domu, zostaje na zawsze we wspomnieniach i przywodzi na myśl ciepło Świąt i ich magię. Dlatego dzisiaj przepis – kwintesencja słodkich Świąt. Tym razem jednak piernik przedkładany musem śliwkowym rozłóżmy na podstawowe składniki, dodajmy do tego szczyptę nowości wraz z orzechami włoskimi i podajmy go na nowo, jako muffinki piernikowe z suszonymi śliwkami oraz orzechami.
Piernikowe muffinki z suszonymi śliwkami oraz orzechami włoskimi
Składniki (przepis na 12 muffinek):
– 150 g mąki
– 200 g jogurtu naturalnego
– 200 g suszonych śliwek bez pestek
– 75 g orzechów włoskich + 12 połówek w całości
– 2 jajka
– 50 g masła + 1 łyżka do wysmarowania foremek
– 50 g ciemnego cukru trzcinowego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 ½ łyżeczki przyprawy do pierników
– ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Posiekać drobno orzechy włoskie oraz śliwki. Przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia, posiekane orzechy, śliwki, przyprawę do pierników, sól oraz ciemny pokruszony cukier i wymieszać. Do osobnej miski wbić jajka, dodać jogurt, roztopione masło i wymieszać ubijaczką lub mikserem na niskich obrotach do momentu uzyskania kremowej masy. Wymieszać wszystkie składniki i napełnić masą foremki posmarowane masłem w 2/3 ich głębokości. Na wierzchu położyć połówkę orzecha i delikatnie docisnąć. Piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C i rozkoszować się wypełniającym dom aromatem…