Piernik z bakaliami
Katarzyna Maciejko, autorka bloga Słodkie fantazje www.slodkiefantazje.pl poleca tym razem mięciutki piernik z bakaliami.
Katarzyna Maciejko, autorka bloga Słodkie fantazje www.slodkiefantazje.pl poleca tym razem mięciutki piernik z bakaliami.
Składniki na ciasto:
– 3 szklanki mąki pszennej (może być pół na pół pszenna i żytnia*)
– ½ szklanki miodu
– 1 szklanka cukru
– 100 g miękkiego masła
– 5 jajek
– 3 łyżki kwaśnej śmietany
– skórka otarta z 1 pomarańczy lub cytryny
– ½ szklanki mleka
– 1 łyżeczka sody
– przyprawa korzenna do piernika (2-3 łyżeczki mielonego cynamonu, 1 łyżeczka mielonych goździków, ½ łyżeczki kardamonu i imbiru, ¼ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej, 5 ziaren zmiażdżonego pieprzu czarnego) lub 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika
– 10 dag posiekanych orzechów
– 10 dag posiekanych migdałów bez skórki
– 10 dag rodzynek
– 10 dag kandyzowanej skorki pomarańczowej
Dodatkowo:
– 100 g gorzkiej czekolady
– 100 ml śmietanki 30%
– 1-2 łyżki masła
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Miód ogrzewać kilka minut na małym ogniu, dodać skórkę otartą z pomarańczy (cytryny) i skórkę kandyzowaną, ogrzewać (cały czas na małym ogniu) około 10 minut, lekko przestudzić. Wymieszać z mąką, masłem, mlekiem, przyprawami przesianymi przez sitko. Bakalie obtoczyć w mące (1-2łyżki mąki).
Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Wymieszać z przygotowanym ciastem, dodając jednocześnie śmietanę. Ucierać do czasu aż powstanie jednolite, gładkie ciasto, w trakcie ucierania dodać sodę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach zimnej wody.
Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru. Ubijać jeszcze 1-2 minuty (piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca).
Do ciasta dodać bakalie. Wymieszać. Na koniec dodać pianę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Keksówki (u mnie dwie* o wymiarach 25 x 11 x 7 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie ciasto, napełniając je do połowy wysokości.
Wstawić do piekarnika o temp. około 150°C termoobieg (bez termoobiegu 160-170°C) i piec około 50-60 minut lub dłużej (sprawdzić przed wyjęciem z piekarnika patyczkiem, jeśli ciasto będzie w pełni upieczone patyczek będzie całkiem suchy).
Upieczone pierniki pozostawić w formach do wystygnięcia. Ostudzone polukrować lub posmarować polewą czekoladową (czekoladę, śmietankę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać). Przechowywać owinięte folią lub pergaminem (najlepiej w chłodnym miejscu).
Smacznego
* nie nadaje się mąka żytnia razowa
* można też zrobić jeden długi piernik w większej keksówce 35 x 11 x 7 cm
Blogerka o sobie:
Pichcić lubiłam prawie od zawsze, bo praktycznie od najmłodszych lat uczestniczyłam w przygotowywani posiłków i to chyba rodzice niechcący „zarazili” mnie miłością do gotowania. Przyznaję jednak, że był pewien okres w moim życiu, kiedy gotowałam bardzo mało, bo wydawało mi się to tak „przyziemne” i mało ambitne zajęcie. Głupie, prawda? Na szczęście pewnego dnia zrozumiałam jak mylne są moje przekonania i jak ważną i cudowną rzeczą jest rodzinny dom, w którym unosi się wspaniały zapach pieczonego ciasta…
A dla kogo gotuję? Przede wszystkim dla wspaniałego Męża, i niespełna trzyletniej Córci … na szczęście oboje uwielbiają testować moje potrawy.
Zapraszamy: www.slodkiefantazje.pl