Pierniczki idealne – poznaj 7 niezawodnych przepisów
Gotowa na wielkie świąteczne pieczenie?
Pierniczkowanie czas zacząć! Jeżeli jeszcze nie rozpoczęłaś przygotowań do świąt, to już ostatni moment, żeby pierniczki miały wystarczająco dużo czasu na leżakowanie. Dzięki temu będą miękkie i przepyszne. Sprawdź nasze przepisy na świąteczne pierniki i zaskocz bliskich imbirowymi lub ziemniaczanymi wypiekami. A jeśli nie przepadasz za tradycyjnym smakiem pierniczków, może skusisz się na kruche ciasteczka z okienkiem? Do dzieła!
Tradycyjne pierniczki świąteczne
Jeżeli na święta tradycji musi stać się za dość i nie wyobrażasz sobie świętowania bez klasycznych pierników, lepiej bierz się za pieczenie już teraz! Z tego przepisu wychodzą pierniczki, które mogą długo leżeć – nawet kilka tygodni.
Składniki (na ok. 50 sztuk):
- 1/4 szklanki miodu
- 80 g masła
- 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5-2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao
Miód, masło i cukier podgrzej w garnuszku i wymieszaj do rozpuszczenia się cukru, przestudź. Dodaj pozostałe składniki i wyrób lub zmiksuj masę. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodaj więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji i zmiksuj. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodź (będzie się lepiej wałkowało).
Wałkuj na stolnicy na grubość 2-3 mm, lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawaj pierniczki o dowolnych kształtach i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz około 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC. Uważaj, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjmij pierniki z piekarnika, wystudź na kratce.
Pierniczki po upieczeniu są zazwyczaj dosyć twarde. Co zrobić, żeby pierniczki były miękkie? Schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniki będą chłonęły wilgoć z owoców – wtedy będą rozpływały się w ustach!
Źródło: mojewypieki.com
Pierniczki z ziemniaków
Coś dla odważnych… świąteczne pierniki z magicznym składnikiem!
Składniki (ok. 120 sztuk):
- 250 g gotowanych ziemniaków
- 250 g miodu
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1,5 łyżki kakao
- łyżeczka sody
- jajko
Ziemniaki obierz i ugotuj, jeszcze gorące rozgnieć na talerzu widelcem. Odstaw na bok do wystygnięcia. Wlej do garnka miód, wsyp cukier, dodaj masło i mieszaj aż do wrzenia. Uważaj, aby całość się nie skarmelizowała. Gdy składniki się połączą, włóż do miski rozgniecione ziemniaki oraz miodową masę. Zmiksuj mikserem na gładką masę. Pozostaw do przestygnięcia.
Do przestudzonej masy dodaj mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wyrób jednolite ciasto (jeżeli klei się do rąk, dodaj więcej mąki). Ciasto ma być elastyczne, ale nie kleić się do rąk.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy lub na papierze do pieczenia, wytnij foremką kształty i ułóż pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz 10-12 minut z termoobiegiem. Z tego przepisu wychodzą pierniczki, które nie muszą leżakować, dlatego możesz zrobić je tuż przed świętami.
Źródło: rysch.com
Zobacz też: TOP 6: Przepisy na świąteczne słodycze, które zawsze wychodzą
Pierniczki imbirowe
Słodko-pikantne pierniczki o wyjątkowo świątecznym smaku!
Składniki (na ok. 50 ciasteczek):
- 2 szklanki (pojemność 250ml) mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 130 g masła
- 3 i 1/2 łyżki prawdziwego miodu
- 1 jajko wielkości „L”
- 1 łyżka mielonego imbiru
- łyżeczka sody
- szczypta soli
Pokrojone na kawałki masło przełóż do rondelka, dodaj miód oraz podgrzej do rozpuszczenia i połączenia składników (masa nie powinna się zagotować). Tak otrzymaną maślano-miodową mieszankę przestudź (powinna wystygnąć, ale nadal pozostać płynna).
Mąkę wsyp do miski, dodaj mielony imbir, cukier, sodę, sól, jajko, wlej wystudzoną mieszankę maślano-miodową i wyrób (ręką lub mikserem z hakiem) jednolite ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Ze schłodzonego ciasta odkrój kawałek i rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 4 mm. W rozwałkowanym cieście wykrawaj foremką pierniczki. Ułóż je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzanie góra i dół) i piecz 10 minut. Upieczone pierniczki wyjmij z piekarnika, chwilę (1-2 min) przestudź na blaszce i przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Zaraz po upieczeniu ciasteczka będą miękkie, ale stwardnieją jak wystygną. Za to, dlaczego pierniczki są twarde, odpowiada dodatek miodu. Jeżeli chcesz, żeby pierniczki pozostały twarde i chrupiące należy je zamknąć w pojemniku lub puszce, natomiast jeżeli mają być miękkie, wystarczy, że zostawisz je bez przykrycia w temperaturze pokojowej.
Źródło: idealneciasta.com
Pierniki last minute
Pierniczki na ostatnią chwilę to idealna opcja dla zabieganych, którym nie w głowie pieczenie pierniczków już na początku grudnia. Ciasteczka z tego przepisu nie muszą leżakować i można je jeść tuż po ostudzeniu!
Składniki (ok. 60-70 sztuk):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g margaryny do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 5 łyżek prawdziwego miodu
- 2 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżka śmietany 18%
Do rondelka przełóż miód i pokrojoną na kawałki margarynę. Podgrzej do rozpuszczenia i połączenia się składników. Tak otrzymaną mieszankę zdejmij z palnika i przestudź.
Śmietanę przełóż do miseczki, dodaj sodę i wymieszaj. Mąkę wsyp do miski, dodaj cukier, przyprawę do piernika, śmietanę z sodą, jajka i przestudzoną mieszankę miodową.
Ze wszystkich składników wyrób (ręką lub mikserem z hakiem) gładkie ciasto. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 0,5 cm i foremkami wykrawaj pierniczki. Wykrojone ciasteczka układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Blachę z pierniczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piecz ok. 8 min. Upieczone pierniczki studź na kratce i po wystudzeniu przełóż do puszki lub pojemnika.
Źródło: idealneciasta.com
Sprawdź koniecznie: Potrawy, bez których nie mogą odbyć się Święta
Pierniczki alpejskie
Dla wszystkich fanów sklepowych pierników – mięciutkich, oblanych czekoladą, a często również ze śliwkowym lub wiśniowym nadzieniem, oto przepis na domowe pierniczki jak alpejskie.
Składniki (na ok. 25 sztuk):
- 250 g mąki orkiszowej lub pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika + ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżki kawy zbożowej rozpuszczalnej (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki cukru
- 100 g (1/4 szklanki) miodu
- 80 g masła lub oleju kokosowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 żółtka
- jajko do posmarowania
- polewa czekoladowa
Do miski wsyp mąkę, dodaj kakao, przyprawę, cynamon, kawę, sodę i cukier. Wymieszaj dokładnie łyżką. W garnuszku roztop masło lub olej z dodatkiem miodu, nie podgrzewając za mocno składników. Odstaw, ostudź. Żółtka utrzyj w oddzielnej miseczce.
Do miski z mąką dodaj roztopiony miód z masłem i wymieszaj, w międzyczasie dodaj jogurt i dalej mieszaj delikatnie łyżką aż składniki będą się ze sobą łączyć. Dodać żółtka i wymieszaj na gładką masę.
Wyłóż masę na stolnicę podsypaną mąką i uformuj kulę. Podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na niezbyt cienki placek o grubości ok. 7-8 mm. Wycinaj kształty i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wierzch pierniczków posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz przez 8 minut. Resztki ciasta złącz w gładką kulę, ponownie rozwałkuj i upiecz resztę pierników. Jeżeli lubisz pierniczki w czekoladzie, udekoruj je domową lub gotową polewą.
Pierniczki alpejskie z nadzieniem
Ciasto rozwałkuj cieniej niż w przypadku pierniczków bez nadzienia (ok. 4 mm). Podziel je na pół, ale nie rozdzielaj tych połówek. Na jednej połówce wykładaj po pół łyżeczki marmolady twardej lub gęstych powideł śliwkowych, zachowując około 2-3 cm odstępy. Nakryj częścią ciasta bez nadzienia i palcem dociskaj ciasto wkoło nadzienia. Wytnij foremką kształty i piecz jak zwykłe pierniczki bez nadzienia.
Źródło: kwestiasmaku.com
Kruche ciasteczka korzenne
A jeśli nie przepadasz za słodko-pikantnym smakiem pierników, postaw na klasyczne kruche ciasteczka z korzenną nutą!
Składniki (na 3 blachy ciastek):
- 2 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 2 duże żółtka
- 2 łyżki przyprawy korzennej
Mąkę wymieszaj z przyprawą do piernika i cukrem pudrem. Dodaj posiekane masło, żółtka i zagnieć kruche ciasto (w miarę potrzeby dodaj odrobinę zimnej wody, żeby „rozluźnić” ciasto). Uformuj kulę, zawiń ją w folię i wstaw do lodówki na min. 1h.
Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj na grubość ok. 2 mm i wycinaj dowolne kształty. Ciasteczka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka nie rosną, więc nie trzeba zachowywać między nimi odstępów.
Piecz w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem (wtedy możesz upiec 3 blachy na raz) przez ok. 10-12. Bez termoobiegu zwiększ temperaturę do 200 stopni. Wyjmij ciasteczka z piekarnika, pozostaw na blaszce na 2-3 minuty, a następnie przełóż na kratkę/talerz.
Źródło: slodkiefantazje.pl
Kruche ciasteczka z okienkiem
Pora na coś dla zaawansowanych, czyli ciasteczka z okienkiem – w podanym przepisie nadzienie stanowi dżem truskawkowy, ale nada się każdy smak. Wybierz swój ulubiony smak i wypróbuj przepis na świąteczne ciasteczka!
Składniki (na ok. 40 ciasteczek):
- 200 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g miękkiego masła
- 80 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 1 łyżka mleka
- Nadzienie: 150 g gładkiego dżemu truskawkowego
- Do posypania: cukier puder
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj pozostałe składniki, zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na min. 1h.
Wyjmij ciasto i rozwałkuj je na grubość ok. 3 mm. Foremkami wytnij dowolne kształty – połowę pełnych, a połowę z wyciętymi w środku „okienkami”. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 10-12 minut na złocisty kolor, a po upieczeniu odstaw ciastka na kratkę do wystygnięcia.
Wystudzone ciasteczka podziel na pełne oraz te z „okienkiem”. Pełne ciastka obróć do góry nogami, tak, aby ich płaska powierzchnia była na górze i posmaruj je dżemem. Z kolei ciasteczka z „okienkiem” posyp obficie cukrem pudrem. Połącz ciasteczka, delikatnie dociskając je do siebie.
Przechowuj w metalowym pojemniku.
Źródło: swiatciasta.pl
Smacznego!
Laura Nowakowska