Thursday, August 5, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Przepis na pierniczki Ewy Wachowicz

Przepis na pierniczki Ewy Wachowicz

Prawdziwe pierniki robi się nie dzień przed świętami Bożego Narodzenia, ale miesiąc. Bo jak zdradza Miastu Kobiet Ewa Wachowicz – to właśnie ich zapach i smak dodaje świętom magii

pierniczki Ewy Wachowicz

Pierniczki Ewy Wachowicz to słodka dawka tradycji na święta Bożego Narodzenia

Prawdziwe pierniki robi się nie dzień przed świętami, ale co najmniej miesiąc. Bo jak zdradza „Miastu Kobiet” Ewa Wachowicz – to właśnie ich zapach i smak dodaje świętom magii.

Jak przystało na Miss Polonia, Ewa Wachowicz promuje rodzimą kuchnię. Czytelniczkom „Miasta Kobiet” proponuje staropolski przepis na tradycyjne pierniczki „krakowskie”. Takie, które nim trafią na świąteczny stół, leżakują nawet i 6 tygodni. Warto jednak odpowiednio wcześniej zainwestować w przygotowywanie pierniczkowej mikstury, bowiem jak tłumaczy Ewa Wachowicz, przed świętami zawsze brakuje czasu:

Więc cokolwiek by się zdarzyło – pierniczki już są.

To zapach korzennych przypraw: imbiru i cynamonu dodaje Świętom Bożego Narodzenia specjalnej aury!

Składniki na pierniczki:

  • pół kg cukru,
  • pół kg miodu,
  • pół kg masła,
  • 1 i pół kg mąki,
  • 6 jajek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika,
  • skórka starta z pomarańczy.

Jak zrobić pierniczki?

Masło należy roztopić w rondelku, dodać cukier i miód. Zdjąć z ognia, dosmaczyć przyprawami korzennymi i otartą skórką z pomarańczy. Wymieszać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Zmiksować na puch jajka i wymieszać wraz z masą miodową.

Ciasto odstawić do leżakowania w chłodnym miejscu na 3 do 6 tygodni. Po upływie tego czasu, ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować i wycinać wzory za pomocą foremki.

Piec na złocisty kolor przez pół godziny w temperaturze 180’C.

Podawać ozdobione lukrem, polewą czekoladową i/lub bakaliami.

Inne przepisy Ewy Wachowicz na święta Bożego Narodzenia

A jeśli pragniesz, by Twoje święta Bożego Narodzenia były jeszcze bardziej smaczne i tradycyjne, skorzystaj z przepisu na barszcz wigilijny Ewy Wachowicz , oczywiście z uszkami. Zakwas na ten doskonały, tradycyjny czerwony barszcz możesz przygotować dużo wcześniej. A jeśli ryby, to tradycyjny karp po żydowsku. Mamy też dla Was inny przepis na świąteczne pierniczki.  Przede wszystkim jednak życzymy Wam na święta Miłości i Spokoju.

SMACZNEGO!

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach