PRZEPIS: Nerdowski burak
Alicja Rokicka podzieliła się z nami przepisem na pieczonego buraka w duecie z pomarańczą na kaszy gryczanej!
Brak pomysłu na pożywną przekąskę? A może masz już dość nudnych kanapek na kolację? Alicja Rokicka z bloga Wegan Nerd postanowiła przełamać kulinarną rutynę przepisem na zdrową sałatkę. Na twoim talerzu także może być kolorowo i smacznie!
Składniki
3 podłużne buraki
2-3 pomarańcze
1 szklanka kaszy gryczanej (palona lub nie)
sól
Dressing
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki ulubionego słodkiego syropu (z agawy, tapioki, syrop klonowy)
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 łyżka sezamu
1 łyżka lnu
Opcjonalnie
natka pietruszki
kilka rzodkiewek
Przygotowanie
– Na początek upiecz buraki. Jest na to parę sposobów. Najlepiej zawiń je w folię do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. W zależności od buraków powinny piec się od 1-1,5 godziny. Buraki podłużne pieczą się krócej od typowych okrągłych odmian. Podłużne mają więcej soku.
– Buraki obierz. Przekrój wzdłuż na pół, potem jeszcze raz na połówki a na koniec w kostkę. Posól buraki.
– Kaszę ugotuj w małej ilość wody. Niech pęcznieje powoli na małym ogniu. W tedy będziesz miała/miał pewność, że się nie rozgotuje. Kasza powinna być sypka.
– Pomarańcze filetuj. Najprościej pokrój je na 8mki i przy pomocy ostrego noża odkrój miąższ od skórki.
– Upieczone buraki przenieś do miski. Posyp kaszą i ułóż pomarańcze.
– W szklaneczce przygotuj dressing i polej nim sałatkę.
– Wymieszaj. Na koniec posyp wszystko sezamem i lnem oraz posiekaną drobno natką pietruszki. Dla kontrastu kolorystycznego, chrupkości oraz delikatnej ostrości dodaj do sałatki plastry rzodkiewek.
Alicja Rokicka