Home / Styl życia  / Kuchnia  / PRZEPIS: Nerdowski burak

PRZEPIS: Nerdowski burak

Alicja Rokicka podzieliła się z nami przepisem na pieczonego buraka w duecie z pomarańczą na kaszy gryczanej!

Sałatka według przepisu Alicji Rokickiej, autorki bloga Wegan Nerd / fot. Alicja Rokicka

Brak pomysłu na pożywną przekąskę? A może masz już dość nudnych kanapek na kolację? Alicja Rokicka z bloga Wegan Nerd postanowiła przełamać kulinarną rutynę przepisem na zdrową sałatkę. Na twoim talerzu także może być kolorowo i smacznie!

Pieczony burak w duecie z pomarańczą na kaszy gryczanej, okraszone dressingiem cynamonowym / fot. Alicja Rokicka

Pieczony burak w duecie z pomarańczą na kaszy gryczanej, okraszone dressingiem cynamonowym / fot. Alicja Rokicka

Składniki

3 podłużne buraki
2-3 pomarańcze
1 szklanka kaszy gryczanej (palona lub nie)
sól

Dressing

2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki ulubionego słodkiego syropu (z agawy, tapioki, syrop klonowy)
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 łyżka sezamu
1 łyżka lnu

Opcjonalnie

natka pietruszki
kilka rzodkiewek

Kolorowa sałatka rozjaśni każdy ponury dzień / fot. Alicja Rokicka

Kolorowa sałatka rozjaśni każdy ponury dzień / fot. Alicja Rokicka

Przygotowanie

– Na początek upiecz buraki. Jest na to parę sposobów. Najlepiej zawiń je w folię do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. W zależności od buraków powinny piec się od 1-1,5 godziny. Buraki podłużne pieczą się krócej od typowych okrągłych odmian. Podłużne mają więcej soku.

– Buraki obierz. Przekrój wzdłuż na pół, potem jeszcze raz na połówki a na koniec w kostkę. Posól buraki.

Kaszę ugotuj w małej ilość wody. Niech pęcznieje powoli na małym ogniu. W tedy będziesz miała/miał pewność, że się nie rozgotuje. Kasza powinna być sypka.

Pomarańcze filetuj. Najprościej pokrój je na 8mki i przy pomocy ostrego noża odkrój miąższ od skórki.

– Upieczone buraki przenieś do miski. Posyp kaszą i ułóż pomarańcze.

– W szklaneczce przygotuj dressing i polej nim sałatkę.

– Wymieszaj. Na koniec posyp wszystko sezamem i lnem oraz posiekaną drobno natką pietruszki. Dla kontrastu kolorystycznego, chrupkości oraz delikatnej ostrości dodaj do sałatki plastry rzodkiewek.

Alicja Rokicka

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Czemu pytam?

Chcę być informowany/a o odpowiedziach