Monday, January 20, 2025
Home / Kuchnia  / PRZEPIS: Nerdowski burak

PRZEPIS: Nerdowski burak

Alicja Rokicka podzieliła się z nami przepisem na pieczonego buraka w duecie z pomarańczą na kaszy gryczanej!

Sałatka według przepisu Alicji Rokickiej, autorki bloga Wegan Nerd / fot. Alicja Rokicka

Brak pomysłu na pożywną przekąskę? A może masz już dość nudnych kanapek na kolację? Alicja Rokicka z bloga Wegan Nerd postanowiła przełamać kulinarną rutynę przepisem na zdrową sałatkę. Na twoim talerzu także może być kolorowo i smacznie!

Pieczony burak w duecie z pomarańczą na kaszy gryczanej, okraszone dressingiem cynamonowym / fot. Alicja Rokicka

Pieczony burak w duecie z pomarańczą na kaszy gryczanej, okraszone dressingiem cynamonowym / fot. Alicja Rokicka

Składniki

3 podłużne buraki
2-3 pomarańcze
1 szklanka kaszy gryczanej (palona lub nie)
sól

Dressing

2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki ulubionego słodkiego syropu (z agawy, tapioki, syrop klonowy)
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1 łyżka sezamu
1 łyżka lnu

Opcjonalnie

natka pietruszki
kilka rzodkiewek

Kolorowa sałatka rozjaśni każdy ponury dzień / fot. Alicja Rokicka

Kolorowa sałatka rozjaśni każdy ponury dzień / fot. Alicja Rokicka

Przygotowanie

– Na początek upiecz buraki. Jest na to parę sposobów. Najlepiej zawiń je w folię do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni. W zależności od buraków powinny piec się od 1-1,5 godziny. Buraki podłużne pieczą się krócej od typowych okrągłych odmian. Podłużne mają więcej soku.

– Buraki obierz. Przekrój wzdłuż na pół, potem jeszcze raz na połówki a na koniec w kostkę. Posól buraki.

Kaszę ugotuj w małej ilość wody. Niech pęcznieje powoli na małym ogniu. W tedy będziesz miała/miał pewność, że się nie rozgotuje. Kasza powinna być sypka.

Pomarańcze filetuj. Najprościej pokrój je na 8mki i przy pomocy ostrego noża odkrój miąższ od skórki.

– Upieczone buraki przenieś do miski. Posyp kaszą i ułóż pomarańcze.

– W szklaneczce przygotuj dressing i polej nim sałatkę.

– Wymieszaj. Na koniec posyp wszystko sezamem i lnem oraz posiekaną drobno natką pietruszki. Dla kontrastu kolorystycznego, chrupkości oraz delikatnej ostrości dodaj do sałatki plastry rzodkiewek.

Alicja Rokicka

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ