Pieczona jagnięcina z czosnkiem po włosku
Włoski obiad wielkanocny nie może obyć się bez dania głównego w postaci jagnięciny. Sposobów jej przygotowania jest wiele, jednym z nich jest jagnięcina z czosnkiem i z rozmarynem, podawana w towarzystwie młodych ziemniaków i smażonych

Pieczona jagnięcina z czosnkiem to tradycyjne włoski danie wielkanocne
Marek Bik, szef kuchni krakowskiej restauracji „Da Pietro”, prezentuje przepis na tradycyjne włoskie danie wielkanocne. Pieczonej jagnięciny z czosnkiem będzie można spróbować w okresie wielkanocnym w restauracji „Da Pietro”.

Pieczona jagnięcina z czosnkiem to tradycyjne włoski danie wielkanocne
Składniki:
1 udziec jagnięcy bez kości
10 ząbków czosnku
6 całych główek czosnku
kilka gałązek rozmarynu i tymianku
oliwa
300 ml czerwonego wina
sól, pieprz
garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. 10 ząbków czosnku pokroić wzdłuż w drobne igiełki. Udziec ponakłuwać nożem i naszpikować czosnkowymi igiełkami. Posolić i popieprzyć. Zrumienić mięso na gorącej oliwie i smażyć 3 – 4 minuty z każdej strony. Zrumienione mięso przełożyć do brytfanki, obłożyć całymi główkami czosnku oraz gałązkami rozmarynu i tymianku. Wstawić do piekarnika na 20 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175ºC.
Zalać jagnięcinę winem i odrobiną wody, doprawić jeszcze do smaku. Piec pod przykryciem z folii aluminiowej ok. 2,5 – 3 godziny do miękkości, podlewając sosem spod pieczeni. Posypać jagnięcinę natką pietruszki. Upieczony czosnek doskonale smakuje rozsmarowany na kromce chleba.
Włosi na Wielkanoc podają jagnięcinę z młodymi ziemniaczkami i smażonymi karczochami
Ada 10 grudnia, 2021
Uwielbiam jagnięcinę, niestety żeby ją kupić musiałam jeździć do Krakowa. Na szczęście od jakiegoś czasu jest opcja zamawiania mięsa online na jagniecina.pl. Dostawa błyskawiczna, a mieso smakuje tak samo dobrze.