Thursday, April 22, 2021
Home / Styl życia  / Kuchnia  / Pieczona dynia z żółtym serem i chili

Pieczona dynia z żółtym serem i chili

Sezon na dynię w pełni. Właśnie teraz możemy wybierać wśród jej różnych rodzajów i rozmiarów. To do dzieła.

Sezon na dynię w pełni. Właśnie teraz możemy wybierać wśród jej różnych rodzajów i rozmiarów. Dynia zawiera niewielką ilość kalorii, za to jest bogatym źródłem potasu, fosforu, żelaza, karotenu (prowitaminy A) i błonnika. Można z niej wyczarować pyszne dania i przekąski. Mniejsze dynie posiadają cienką skórkę, której nie trzeba usuwać przygotowując potrawy, ponieważ mięknie podczas pieczenia. 

Przygotowując tę potrawę musimy pamiętać, aby wybrać odpowiedni rodzaj dyni i sera żółtego, który chcemy poddać obróbce termicznej. Jeśli chodzi o dynię, to doskonałym wyborem będzie dynia Hokkaido, która idealnie nadaje się do zapiekania. Posiada suchy miąższ, łatwo się kroi, a jej skóra nie wymaga obierania. Pieczenie dodatkowo wydobywa jej orzechowy smak. – Wybierając ser zwróćmy uwagę, czy pod wpływem działania wysokiej temperatury nie zmieni smaku i zapachu na gorszy. Do wszelkiego rodzaju dań na ciepło doskonale nadaje się ser żółty Gouda (np. MSM Mońki), który wskutek obróbki termicznej dobrze się topi i ciągnie, stanowiąc smakowite dopełnienie dania – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

Dynia

Dynia – można z niej wyczarować pyszne dania i przekąski. / fot. fotolia

Pieczona dynia Hokkaido z żółtym serem i papryczką chili

Składniki:

▪ 1 dynia Hokkaido

▪ ok. 8 łyżek oliwy dobrej jakości

▪ 150 g sera Gouda MSM Mońki w bloku

▪ 1-2 ząbki czosnku

▪ świeża papryczka chili

▪ sól i pieprz

Przygotowanie:

Dynię przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Pokroić na kawałki (razem ze skórką) ok. 1 cm. Oliwę wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy plaster dokładnie wysmarować oliwą z obydwu stron i natrzeć solą i pieprzem. Plastry umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można go naoliwić). Na wierzchu umieścić cienkie plasterki papryczki chili. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut aż się przyrumieni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i posypać startym serem, następnie zapiekać jeszcze 5 minut aż ser się rozpuści. Danie można podawać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.

Smacznego!

(źródło: materiał prasowy)
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach