Pięć pysznych koktajli na bazie koziego mleka
Co zrobić z mleka koziego? Wypróbuj przepisy na doskonałe koktajle na bazie mleka koziego

Przepisy na koktajle z leka koziego / fot. Trang Doan/Foodiesfeed
Czy wiesz, że kozie mleko, ze względu na swoje właściwości, nie wymaga homogenizowania? Jest najmniej kaloryczne ze wszystkich mlek pochodzących od zwierząt, ma niezauważalną wręcz ilość cukru, dzięki czemu znakomicie nadaje się do przyrządzenia pysznych, odżywczych koktajli. Oto pięć propozycji na zdrowy posiłek!
Czemu kozie mleko jest zdrowsze niż krowie?
Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie dowiedli, iż kozie mleko swoją strukturą najbardziej przypomina mleko matki. Jest lekkostrawne (inna budowa tłuszczu w mleku sprawia, że szybko się trawi), zawiera znaczne ilości białka, wapnia, potasu oraz fosforu. To najzdrowsze spośród wszystkich mlek pochodzenia zwierzęcego, jest lekkostrawne, zawiera nikłe ilości kazeiny mogącej wywoływać alergie pokarmowe, a przy tym bardzo nisko kaloryczne. Znakomicie nadaje się do spożywania przez alergików i cukrzyków, osób stosujących rygorystyczne diety, dzieci i osób starszych, a także dla regularnie uprawiających sport i dbających o smukłą linię. O tym, w jaki sposób kozie mleko wzmacnia odporność, dowiesz się na stronie producenta mleka koziego: Dlaczego kozie mleko? – Chavroux. Mleko kozie, z racji wyższej zawartości tłuszczu (a dokładnie kwasów tłuszczowych omega 6), który inaczej rozkłada się w organizmie człowieka, zapobiega chorobom związanym z układem krążeniowym, ponieważ obniża zły cholesterol i stężenie kwasu moczowego we krwi. Niebagatelny wpływ ma na układ kostno-szkieletowy, ponieważ już jedna szklanka mleka koziego zapewnia aż 33% dziennej dawki na wapń. Mleko kozie doskonale sprawdza się dla małych dzieci – można je podawać maluchom po ukończeniu 4 miesiąca życia.
Pięć szybkich przepisów na koktajle na bazie mleka koziego

Co zrobić z mleka koziego? Koktajle / fot. Brenda Godinez/Foodiesfeed
Ważna uwaga – jeśli zależy ci na gęstym napoju, to kozie mleko z powodzeniem może zostać zastąpione przez kozie jogurt i serek (ma delikatny, śmietankowy smak). Nie używamy cukru ani sztucznych słodzików – smak regulujemy przy użyciu miodu, syropu klonowego lub stewii. Warto jednak mieć w pamięci, że mleko od kozy jest znacznie słodsze niż jego krowi odpowiednik. Kozie mleko ma wyrazisty, kremowy kolor ze względu na dużą zawartość wapnia jonowego. Lepiej sięgać po zimne mleko, ponieważ w trakcie podgrzewania może się szybko zwarzyć. Przygotowanie poniższych koktajli nie zajmie więcej niż 10 minut.
Na szybkie śniadanie – koktajl energii!
Wystarczy porządnie zblendować jedno jabłko, dwie garście zieleniny (jarmużu lub sałaty), kilka plasterków ogórka, garść orzechów oraz dodać szklankę mleka koziego. Jeśli koktajl będzie zbyt rzadki, to można dodać kilka plasterków banana lub dorzucić nasiona (np. chia, dyni lub tradycyjnego, polskiego lnu).
Na sokoli wzrok
Do blendera wlej szklankę mleka koziego i dodaj kilka garści jagód i borówki amerykańskiej. Jeśli napój będzie lekko kwastkowaty w smaku, to można go zredukować przy pomocy syropu klonowego lub łyżeczki miodu. Doskonale komponuje się z łyżeczką wiórek kokosowych.
Dla mlecznych niejadków – truskawkowy szał!
To najprostszy przepis na świecie. Do blendera należy wlać szklankę mleko koziego i tyle truskawek, ile tylko się zmieści. Taki napój doskonale smakuje zarówno zaraz po przygotowaniu, jak i znakomicie gasi pragnienie nieco zmrożony.
Na większy głód – koktajl bananowo-orzechowy!
Wybierz swoje ulubione orzechy (dwie pełne garście) i bardzo dokładnie zmiel je w młynku do mielenia. Do blendera wlej szklankę koziego mleka, wsyp orzechy oraz pokrojone w drobne plasterki jeden banan. Taki koktajl to prawdziwa bomba energetyczna, która doskonale sprawdzi się jako poranny posiłek lub sycący napój po ciężkim treningu.
Gdy masz chętkę na słodycze – owocowe smoothie!
Do blendera należy wrzucić pokrojonego banana, cząstki jednej pomarańczy, miód do skorygowania smaku oraz szklankę koziego mleka. Taki deser należy wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub na godzinę do zamrażarki – znakomicie zastępuje lody! Pomarańcze można praktycznie zastąpić każdymi innymi owocami, np. granatem, figami, wiśniami, papają itp.
Kiedy pić „kozie koktajle”?
Odpowiedź jest prosta: o każdej porze dnia. Jeśli jednak zależy ci na utrzymaniu pięknej i smukłej sylwetki, to warto sięgnąć po taki napój 15 minut przed głównym posiłkiem. W ten sposób delikatnie pobudzisz jelita do pracy. To od tego, co pierwsze trafi do układu pokarmowego zależy, jak organizm poradzi sobie z trawieniem i produkcją niezbędnych ku temu bakterii. Taki koktajl można przygotować kilka minut przed wyjściem do pracy i zabrać go w drogę – to znakomita alternatywa dla porannej kawy, ponieważ nie tylko zapewni witaminową bombę, ale także wypełni brzuch solidnym, sycącym i zarazem lekkostrawnym posiłkiem.