Pesto z bazylii z solą cytrynową
Dzisiaj Ring the belly prezentuje aromatyczne pesto z bazylii z własnej hodowli , z solą cytrynową.
Właśnie wróciłam z Warmii, gdzie ilość naturalnych smaków, kolorów i zapachów absolutnie powala na kolana. Mieszkając z tubylcami i uczestnicząc w warsztatach destylacji i przetwarzania lawendy uchyliłam już dawno zamknięte drzwi do świata natury i mojego dzieciństwa. Znów doceniłam ekologiczne i naturalne produkty. Dlatego dziś, przepis na pesto z bazylii, która od ponad roku dorodnie rosła na moim parapecie.
PESTO Z BAZYLII Z SOLĄ CYTRYNOWĄ
CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?
– 100gr orzeszków pinii
– 50ml oliwy z oliwek
– szczypta soli cytrynowej (możesz użyć morskiej naturalnej)
– liście świeżej bazylii (całe drzewko, bądź nawet dwa)
JAK PRZYGOTOWAĆ PESTO?
Umyj dokładnie liście bazylii, pozbądź się grubszych łodyg i wrzuć do wysokiego naczynia. Orzeszki piniowe delikatnie podpraż na patelni. Wymieszaj wszystkie składniki i zmiksuj delikatnie blenderem. Najlepiej, gdy w musie wyczuwalne będą drobinki orzeszków.
***
Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.
Ring the bellyBlog ringthebelly.com dołączył do Miasta Kobiet, gdzie pojawiają się ciekawe przepisy. Zapraszam Was do polubienia profilu www.facebook.com/ringthebelly oraz odwiedzenie strony internetowej www.ringthebelly.com