Saturday, October 12, 2024
Home / Kuchnia  / Pesto z bazylii z solą cytrynową

Pesto z bazylii z solą cytrynową

Dzisiaj Ring the belly prezentuje aromatyczne pesto z bazylii z własnej hodowli , z solą cytrynową.

ringthebellyWłaśnie wróciłam z Warmii, gdzie ilość naturalnych smaków, kolorów i zapachów absolutnie powala na kolana. Mieszkając z tubylcami i uczestnicząc w warsztatach destylacji i przetwarzania lawendy uchyliłam już dawno zamknięte drzwi do świata natury i mojego dzieciństwa. Znów doceniłam ekologiczne i naturalne produkty. Dlatego dziś, przepis na pesto z bazylii, która od ponad roku dorodnie rosła na moim parapecie.

PESTO Z BAZYLII Z SOLĄ CYTRYNOWĄ 

CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?

– 100gr orzeszków pinii

– 50ml oliwy z oliwek

– szczypta soli cytrynowej (możesz użyć morskiej naturalnej)

– liście świeżej bazylii (całe drzewko, bądź nawet dwa)

JAK PRZYGOTOWAĆ PESTO?

Umyj dokładnie liście bazylii, pozbądź się grubszych łodyg i wrzuć do wysokiego naczynia. Orzeszki piniowe delikatnie podpraż na patelni. Wymieszaj wszystkie składniki i zmiksuj delikatnie blenderem. Najlepiej, gdy w musie wyczuwalne będą drobinki orzeszków.

***

Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.

Ring the bellyRing the bellyBlog ringthebelly.com dołączył do Miasta Kobiet, gdzie pojawiają się ciekawe przepisy. Zapraszam Was do polubienia profilu www.facebook.com/ringthebelly oraz odwiedzenie strony internetowej www.ringthebelly.com

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ