Penne z szynką w sosie śmietanowym
Rurki penne to jedne z najbardziej lubianych makaronów zarówno w Polsce jak i na świecie. Można przygotowywać je na sto sposobów. Zdradzamy Wam jak penne może sprawdzić się w sytuacji gdy nie mamy zbyt wiele

Penne z szynką w sosie śmietanowym / fot. materiał prasowy
Rurki penne to jedne z najbardziej lubianych makaronów zarówno w Polsce jak i na świecie. Można przygotowywać je na sto sposobów. Zdradzamy Wam jak penne może sprawdzić się w sytuacji gdy nie mamy zbyt wiele czasu, a musimy przygotować pyszny obiad.
– Międzybrodzki Makaron Penne – 250g
– Szynka drobiowa – ok 60g
– Żółty ser – ok 20g
– Śmietana 18% – 150g
– Świeża pietruszka – pęczek
– Cebula – 1 szt.
– Sól, pieprz, bazylia
W pierwszej kolejności gotujemy Międzybrodzki Makaron Penne wedle zaleceń na opakowaniu, a następnie hartujemy go zimną wodą.
Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy przez chwilę na wolnym ogniu. W momencie gdy szynka i cebula będą zarumienione dodajemy śmietankę i doprawiamy według uznania.
Następnie na patelnie dokładamy makaron i smażymy na wolnym ogniu ok 2 minut.Całość mieszamy, posypujemy pietruszką i startym wcześniej serem. (źródło: materiał prasowy)