Tuesday, December 7, 2021
Home / Kuchnia  / Penne z szynką w sosie śmietanowym

Penne z szynką w sosie śmietanowym

Rurki penne to jedne z najbardziej lubianych makaronów zarówno w Polsce jak i na świecie. Można przygotowywać je na sto sposobów. Zdradzamy Wam jak penne może sprawdzić się w sytuacji gdy nie mamy zbyt wiele

Penne z szynką w sosie śmietanowym

Penne z szynką w sosie śmietanowym / fot. materiał prasowy

Rurki penne to jedne z najbardziej lubianych makaronów zarówno w Polsce jak i na świecie. Można przygotowywać je na sto sposobów. Zdradzamy Wam jak penne może sprawdzić się w sytuacji gdy nie mamy zbyt wiele czasu, a musimy przygotować pyszny obiad.

Penne z szynką w sosie śmietanowym

Penne z szynką w sosie śmietanowym / fot. materiał prasowy

– Międzybrodzki Makaron Penne – 250g

– Szynka drobiowa – ok 60g

– Żółty ser – ok 20g

– Śmietana 18% – 150g

– Świeża pietruszka – pęczek

– Cebula – 1 szt.

– Sól, pieprz, bazylia

W pierwszej kolejności gotujemy Międzybrodzki Makaron Penne wedle zaleceń na opakowaniu, a następnie hartujemy go zimną wodą.

Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę i smażymy przez chwilę na wolnym ogniu. W momencie gdy szynka i cebula będą zarumienione dodajemy śmietankę i doprawiamy według uznania.

Następnie na patelnie dokładamy makaron i smażymy na wolnym ogniu ok 2 minut.Całość mieszamy, posypujemy pietruszką i startym wcześniej serem. (źródło: materiał prasowy)

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ

Chcę być informowany/a o odpowiedziach