Pełnoziarnisty cebulowy chleb pszenny
Agata Gregorowicz – autorka bloga Dietetyczne fanaberie www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com tłumaczy, jak upiec pełnoziarnisty chleb cebulowy.

Pełnoziarnisty cebulowy chleb pszenny / fot. Dietetyczne fanaberie
Agata Gregorowicz – autorka bloga Dietetyczne fanaberie www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com tłumaczy, jak upiec pełnoziarnisty chleb cebulowy.
Składniki na zaczyn:
– 150 g mąki pszennej
– 130 ml ciepłej wody
– 5 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
– 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 150 g mąki pszennej typ 500
300 ml ciepłej wody
– 1,5 łyżeczki soli
2 łyżki otrębów pszennych
– 1 duża cebula
– 4 łyżki suszonej cebuli
– 1 łyżeczka oliwy
– 25 g świeżych drożdży
Wykonanie:
Zaczyn przygotowujemy co najmniej 12 godzin przed pieczeniem chleba. W tym celu w ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i łączymy z wodą w sporym naczyniu, które przykrywamy folią.Cebulkę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy (można też lekko poddusić z wodą).
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i mieszaninę dodajemy do mąki. Wsypujemy sól, otręby suszoną oraz ostudzoną podsmażoną cebulkę i zagniatamy ciasto, które będzie dość luźne więc dobrze do tego użyć miksera lub programu podstawowego maszyny do pieczenia chleba.
Przygotowane ciasto powinno wyrastać około 90-120 minut, w między czasie jednokrotnie je odgazowujemy przebijając palcami.
Po upływie tego czasu ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (np keksówka), lub staramy się je uformować na blaszce, natomiast wtedy chleb wyjdzie dość płaski – tak jak na zdjęciu.
Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut, zależnie jaki stopień wypieczenia skórki chcemy osiągnąć.
Zapraszamy: www.dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com
카지노사이트 14 stycznia, 2020
… [Trackback]
[…] Here you will find 11899 more Information to that Topic: miastokobiet.pl/pelnoziarnisty-cebulowy-chleb-pszenny/ […]