Pasztet z soczewicy, marchewki i prawdziwków
Dla wszystkich letnich łasuchów Ring the belly poleca pasztet z marchewki i soczewicy, który śmiało może służyć jako posiłek obiadowy.

Ostatnie dni upłynęły pod znakiem spadających liści i cieplutkich promieni słoneczne. Nie dziwi więc ilość wypitych soków owocowych i zjedzonych lodów. Dlatego też sobotę spędziłam na rowerze, a niedzielę na korcie. Równowaga musi być! Dla wszystkich letnich łasuchów polecam pasztet z marchewki i soczewicy, który pokrojony w większy kawałek śmiało może służyć jako posiłek obiadowy.
PASZTET Z SOCZEWICY, MARCHEWKI I PRAWDZIWKÓW
CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?
– 150 g czerwonej soczewicy (dla ułatwienia polecam tę gotową z puszki)
– dwie garści pokrojonych suszonych prawdziwków
– cebula
– 3 duże marchewki
– sól, pieprz, majeranek
– ząbek czosnku
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– łyżka oliwy lub oleju
– pół łyżeczki mielonego kminku
JAK PRZYGOTOWAĆ PASZTET?
Grzyby zalej wrzącą wodą odstaw na godzinę. Na rozgrzanej oliwie podsmaż drobno posikaną cebulkę, czosnek i startą marchewkę. Gdy marchewka będzie miękka, dodaj soczewicę (jeśli używasz soczewicy suchej, namocz ją godzinę przed gotowaniem). Dodaj pokrojone prawdziwki i wlej wodę, którą wcześniej je zalałaś. Gotuj przez 20 minut. Całość zmiksuj delikatnie blenderem, tak aby pozostawić większe fragmenty warzyw. Dopraw. Masę przełóż do naczynia nasmarowanego oliwą i wstaw do nagrzanego do 200stopni piekarnika. Piecz aż wierzch się zarumieni. Poczekaj z krojeniem, aż do całkowitego wystygnięcia.
***
Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.
Ring the bellyBlog dołączył do Miasta Kobiet, gdzie pojawiają się ciekawe przepisy. Zapraszam Was do polubienia profilu www.facebook.com/ringthebelly oraz odwiedzenie strony internetowej www.ringthebelly.com