Pasztet świąteczny
Z wielkiej ilości świątecznych przepisów na dania mięsne ciężko wybrać ten właściwy. Miasto Kobiet poleca sprawdzony przepis na pasztet od naszej czytelniczki!
Z wielkiej ilości świątecznych przepisów na dania mięsne ciężko wybrać ten właściwy. Miasto Kobiet poleca sprawdzony przepis na pasztet, który przysłała nasza Czytelniczka Janina. Podobno pasztet zawsze wychodzi wyśmienicie!
Składniki:
1/2 kg łopatki
1/2 karkówki
20 dag wątróbki
20 dag boczku
marchewka
pietruszka
cebula
przyprawy (liści laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki)
czerstwa bułka
4jajka
Mięso (karkówka, łopatka i boczek) kroimy w kawałki i wraz z warzywami zalewamy do połowy garnka wodą, dodajemy liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Dusimy przez 1,5 godziny. Z wywaru wyjmujemy mięso i wkładamy wątróbkę. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Studzimy. Mięso, wątróbkę oraz namoczoną i odciśniętą bułkę mielimy. Dodajemy jajka i doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatową i posiekaną natką pietruszki. Mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 200C.
SMACZNEGO!
Przepis na świąteczny pasztet nadesłała nasza Czytelniczka Janina Czaja