Thursday, October 10, 2024
Home / Kuchnia  / Pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny

Z wielkiej ilości świątecznych przepisów na dania mięsne ciężko wybrać ten właściwy. Miasto Kobiet poleca sprawdzony przepis na pasztet od naszej czytelniczki!

przepis na swiateczny pasztet

Przepis na świateczny pasztet, który warto zrobić dla siebie i dla znajomych, nadesłała do Miasta Kobiet nasza czytelniczka Janina Czaja

przepis na swiateczny pasztet

Przepis na świateczny pasztet, który warto zrobić dla siebie i dla znajomych, nadesłała do Miasta Kobiet nasza Czytelniczka Janina Czaja

Z wielkiej ilości świątecznych przepisów na dania mięsne ciężko wybrać ten właściwy. Miasto Kobiet poleca sprawdzony przepis na pasztet, który przysłała nasza Czytelniczka Janina. Podobno pasztet zawsze wychodzi wyśmienicie!

Składniki:
1/2 kg łopatki
1/2 karkówki
20 dag wątróbki
20 dag boczku
marchewka
pietruszka
cebula
przyprawy (liści laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, natka pietruszki)
czerstwa bułka
4jajka

Mięso (karkówka, łopatka i boczek) kroimy w kawałki i wraz z warzywami zalewamy do połowy garnka wodą, dodajemy liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Dusimy przez 1,5 godziny. Z wywaru wyjmujemy mięso i wkładamy wątróbkę. Gotujemy na małym ogniu  przez 10 minut. Studzimy. Mięso, wątróbkę oraz namoczoną i odciśniętą bułkę mielimy. Dodajemy jajka i doprawiamy solą,  pieprzem, gałką muszkatową i posiekaną natką pietruszki. Mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 200C.

SMACZNEGO!

Przepis na świąteczny pasztet nadesłała nasza Czytelniczka Janina Czaja

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ