Pasteis de bacalhau po polsku
Przepis wprost z Portugalii, oczywiście w wykonaniu niezrównanego Ring the belly - pasteis de bacalhau po polsku.
Blog ringthebelly.com dołączył do Miasta Kobiet, szykujcie się na smaczne przepisy.
Podróże kształcą, to fakt znany nie od dzisiaj. Ale że uczą wytrwałości, a nie lenistwa, to prawda, którą przywiozłam ze sobą z Portugalii. Niestety kuchnia portugalska nie przypadła nam do gustu jak kuchnie śródziemnomorskie, może dlatego, że atlantycki klimat jednak daleki jest od mentalności Włochów czy Hiszpanów. Niezależnie jednak od małej ilości smacznych rzeczy, które zjedliśmy, pozostały w naszych głowach paszteciki, nie tylko te na słodko, ale również te wytrawne z dorsza. Ich przygotowanie wydawało się banalnie proste, dopóki nie zaczęłam bawić się z głębokim tłuszczem, w którym powinny być usmażone. Nie dając za wygraną, oraz wybierając zdrowszą opcję, udało się przyrządzić pyszne paszteciki w piekarniku.
PASTEIS DE BACALHAU PO POLSKU
CO BĘDZIE CI POTRZEBNE?
– pół kilo filetu z dorsza bez skóry
– 4 duże ziemniaki
– 2 jajka
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– posiekana kolendra (ilość wedle uznania)
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa
– dwie łyżki porto (opcjonalnie)
JAK PRZYGOTOWAĆ DANIE?
Ugotuj dorsza w wodzie, wyciągnij, pozbądź się ewentualnych ości i zgnieć widelcem. Ugotuj ziemniaki i zrób z nich puree dodając opcjonalnie kilka łyżek masła, bądź mleka. Na patelni podsmaż pokrojoną drobno cebulkę wraz z czosnkiem i kolendrą.
Wrzuć wszystkie przygotowane składniki wraz z pozostałymi do jednego naczynia i dokładnie zmiksuj. Nagrzej piekarnik do 180stopni, wyłóż blachę papierem do pieczenia i nakładaj małe kopczyki masy w odległości kilku centymetrów od siebie. Piecz aż się zarumienią (około kwadrans).
***
Blog Ring the belly został stworzony z myślą o osobach, które jak jego autorka zostały zmuszone do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Przepisy, które w nim znajdziecie to połączenie składników nie tylko eko, ale także prozdrowotnych. Na ringthebelly.com znajdą się sprawdzone potrawy, przekąski i napoje, które dzięki swojej zawartości pomagają nam przenosić góry. Koncepcją bloga są przepisy bezglutenowe, niskotłuszczowe i wegetariańskie.
Poznaj wiosenne przepisy klikając na okładkę książki Ring the belly
Zapraszam Was do polubienia profilu www.facebook.com/ringthebelly oraz odwiedzenie strony internetowej www.ringthebelly.com