Saturday, February 15, 2025
Home / #ZOSTAŃWDOMU  / Parzenie kawy – o czym warto wiedzieć?

Parzenie kawy – o czym warto wiedzieć?

Próbowałyście kiedyś, jak smakuje świeżo palona kawa, taka z małej, rzemieślniczej palarni?

parzenie-kawy-miasto-kobiet

fot. materiały prasowe

Pomimo towarzyszącego porankowi pośpiechu, niemal w każdym domu dzień zaczyna się od wypicia aromatycznej kawy. Od lat znana jest bowiem jej pobudzająca, a zarazem relaksująca moc i dobroczynne dla zdrowia właściwości. Ziarna kawy bogate są w łatwo przyswajalne przeciwutleniacze, które prowadzą do spowolnienia procesów starzenia komórek. Dlatego też niezwykle istotne jest, aby wybrać ziarna wysokiej jakości, które będą nie tylko gwarancją znakomitego smaku, ale również wyjdą na zdrowie. By w pełni cieszyć się walorami kawy warto wiedzieć, co konkretnie wpływa na jej smak, na co zwrócić uwagę podczas parzenia kawy, oraz gdzie najlepiej zaopatrywać się w świeżo palone ziarna

Parzenie kawy co wpływa na jej smak?

Ostateczny efekt, jaki odczują nasze kubki smakowe po wypiciu pierwszego łyka naparu, zależy od naprawdę wielu czynników, są to między innymi:

– jakość ziaren – najbardziej cenione są ziarna jakości specialty coffee, które charakteryzują się znikomą ilością skaz i wysoko ocenianymi walorami smakowymi. Wypalaniem tego rodzaju ziaren zajmuje się m.in. polski brand kawowy Tu Café;

– gatunek i stopień wypalenia ziaren kawy -najpopularniejszymi gatunkami są Arabica i Robusta. Różnią się od siebie nie tylko zawartością kofeiny, ale także dominującymi nutami smakowymi. Odpowiednie wypalenie ziaren to sztuka, która wymaga dużego doświadczenia. Kluczowe jest dobranie  techniki i dostosowanie parametrów pieca do właściwości kawowca oraz przeznaczenia jego ziaren do konkretnej metody zaparzania. Nie bez znaczenia jest także okres, po jakim ziarna zostały później użyte. Roastmaster Tu Café, sugeruje, aby kawę przelewową spożyć maksymalnie do dwóch tygodni od palenia;

– proporcje w mieszance – mają kluczowe znaczenie dla podbicia wybranej cechy, np. goryczki czy kwasowości, lub stworzenia kompozycji, która będzie bardzo zrównoważonym, uniwersalnym blendem;

– grubość zmielenia kawy;

– sposób parzenia kawy – w zależności od wyboru techniki zaparzania, smak tej samej kawy może się różnić. Dobrym pomysłem jest skorzystanie z porad profesjonalisty z palarni Tu Café. Dzięki temu dobierzemy najlepszą metodę i optymalny czas parzenia do ulubionej kawy;

– woda – ważne są nie tylko proporcje, ale także jakość oraz temperatura wody.

Dlaczego warto kupić kawę prosto z palarni?

kawa2-miasto-kobiet

fot. materiały prasowe

Mowa tu raczej o kameralnej palarni, niż takiej, która działa na skalę przemysłową. Ogromną przewagą  ziaren kupionych prosto od rzemieślnika nad gotowym produktem z marketu, jest oczywiście nieporównywalna jakość. Same ziarna z mieszanek sklepowych mogą podlegać znacznie mniej restrykcyjnej selekcji. Do tego dochodzi również kwestia przeciągającego się czasu ich leżakowania na półkach, a więc w konsekwencji także utraty intensywności naturalnych substancji eterycznych. Rodzime palarnie prowadzone są zazwyczaj przez prawdziwych miłośników kawy, dla których ważny jest każdy etap jej przygotowania – od wyboru najlepszych ziaren, poprzez właściwą technikę ich wypalenia, na najlepszej metodzie parzenia kawy kończąc.  Roastmasterzy chętnie więc dzielą się swoją wiedzą z klientami, by mogli odkryć nowe, jeszcze lepsze oblicze swojej kawy. Ponadto np. palarnia Tu Café umożliwia zakup próbek, dając tym sposobem szansę na przetestowanie różnych kaw, bez konieczności kupowania ogromnego opakowania.

Źródło: materiał Partnera MK
Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ