Pan Piernik
Zosia, autorka bloga Make Cooking Easier www.makecookingeasier.pl pozwoliła nam poczęstować się przepisem na wyśmienitego Pana Piernika.

Pan piernik/ fot. www.makecookingeasier.pl
Zosia, autorka bloga Make Cooking Easier www.makecookingeasier.pl pozwoliła nam poczęstować się przepisem na wyśmienitego Pana Piernika.
Skład:
500 g mąki
2 szklanki cukru pudru
4 jajka
2 szklanki maślanki
1/2 kostki masła
1 płaska łyżka sody
garść skórki pomarańczowej
garść migdałów
garść rodzynek
garść orzechów laskowych
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Kamis
1,5 łyżeczki cynamonu Kamis
1/2 łyżeczki mielonych goździków
Dekoracja:
polewa czekoladowa
szablon z kartonu w kształcie gwiazdki
wiórki kokosowe + 1-2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Do średniej wielkości garnka przelewamy maślankę z cukrem i gotujemy na małym ogniu. Gdy masa lekko zgęstnieje, odstawiamy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy. Następnie dodajemy do masy nasze przyprawy (gałkę muszkatołową, cynamon, goździki) oraz żółtka, przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Sodę rozpuszczamy w kropli wody i dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy wszystkie bakalie (migdały, orzechy laskowe, skórkę pomarańczową, rodzynki). Ubijamy białka i ostrożnie łączymy z ciastem. Tak przygotowane ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez ok. 60 minut. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, możemy polać polewą czekoladową i za pomocą szablonu z kartonu udekorować nasz piernik gwiazdami z mieszanki wiórek kokosowych z cukrem pudrem. Przepis jest modyfikacją z Biblioteczki Poradnika Domowego, Prószyński i S-ka, Warszawa 1998.
Zapraszamy: www.makecookingeasier.pl