Wednesday, April 23, 2025
Home / Kuchnia  / Pan Piernik

Pan Piernik

Zosia, autorka bloga Make Cooking Easier www.makecookingeasier.pl pozwoliła nam poczęstować się przepisem na wyśmienitego Pana Piernika.

Pan piernik

Pan piernik/ fot. www.makecookingeasier.pl

Zosia, autorka bloga Make Cooking Easier www.makecookingeasier.pl pozwoliła nam poczęstować się przepisem na wyśmienitego Pana Piernika.

Pan Piernik

Pan Piernik/ fot. www.makecookingeasier.pl

Skład:

500 g mąki

2 szklanki cukru pudru

4 jajka

2 szklanki maślanki

1/2 kostki masła

1 płaska łyżka sody

garść skórki pomarańczowej

garść migdałów

garść rodzynek

garść orzechów laskowych

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Kamis

1,5 łyżeczki cynamonu Kamis

1/2 łyżeczki mielonych goździków

Dekoracja:

polewa czekoladowa

szablon z kartonu w kształcie gwiazdki

wiórki kokosowe + 1-2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Do średniej wielkości garnka przelewamy maślankę z cukrem i gotujemy na małym ogniu. Gdy masa lekko zgęstnieje, odstawiamy z ognia i dodajemy masło. Mieszamy. Następnie dodajemy do masy nasze przyprawy (gałkę muszkatołową, cynamon, goździki) oraz żółtka, przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Sodę rozpuszczamy w kropli wody i dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy wszystkie bakalie (migdały, orzechy laskowe, skórkę pomarańczową, rodzynki). Ubijamy białka i ostrożnie łączymy z ciastem. Tak przygotowane ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez ok. 60 minut. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, możemy polać polewą czekoladową i za pomocą szablonu z kartonu udekorować nasz piernik gwiazdami z mieszanki wiórek kokosowych z cukrem pudrem. Przepis jest modyfikacją z Biblioteczki Poradnika Domowego, Prószyński i S-ka, Warszawa 1998.

Zapraszamy: www.makecookingeasier.pl

Oceń artykuł
BRAK KOMENTARZY

SKOMENTUJ, NIE HEJTUJ